14 mai 2010

Înălţarea Domnului – Ziua Eroilor



          În fiecare an comemorăm eroii căzuţi în război, de Ziua Înălţării Domnului, la 40 de zile după Sfintele Paşti. După 1989, revenirea la tradiţia sărbătoririi Zilei Eroilor în Ziua Înălţării Domnului s-a realizat în anul 1995 prin adoptarea Legii nr. 48 privind proclamarea Zilei Eroilor. Art.1 al acestei legi prevede: "Se proclamă Ziua Eroilor, sărbătoare naţională a poporului român, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti - Ziua Înălţării Domnului Iisus Hristos -, potrivit tadiţiei româneşti". În acest an, la 13 mai, sărbătoarea naţională are loc într-una din cele mai importante zile ale creştinătăţii. Înălţarea la cer are semnificaţia trecerii lui Iisus Hristos la Dumnezeu, în viaţa veşnică, după ce a învins moartea prin patimile Crucii. Şi eroii neamului au învins moartea prin curajul şi demnitatea de care au dat dovadă, sacrificându-se pentru binele ţării lor.
         Ziua Eroilor şi Martirilor Neamului Românesc, sărbătorită anul acesta în toată ţara, a fost marcată şi în comuna nostră printr-un ceremonial religios, depuneri de coroane şi un moment artistic. În această zi, ne aducem aminte de toţi cei care s-au jertfit pentru dreapta credinţă, pentru ţară şi pentru neamul românesc. Ne rugăm în această zi pentru odihna eroilor cunoscuţi şi necunoscuţi ai neamului românesc, le binecuvântăm amintirea, le cântăm veşnica pomenire şi înalţăm rugăciuni către Dumnezeu, ca sufletul lor nemuritor să aibă parte de fericire veşnică.


   DUMNEZEU SĂ-I ODIHNEASCĂ PE EROII NEAMULUI ROMÂNESC!


   




07 mai 2010

Întâlnire cu reprezentanţi ai GAL-urilor şi ai agricultorilor din Mărginimea Sibiului



   
               În perioada 12 - 14 mai 2010 reprezentanţi ai Camerei de agricultura din Ille et Vilaine vor vizita judeţul Sibiu. Această vizită face parte dintr-un proiect de cooperare descentralizată conceput de Camera de agricultură şi Consiliul General din Ille et Vilaine în parteneriat cu Consiliul Judeţean Sibiu şi Asociaţia „Ille et Vilaine - Sibiu”. Obiectivul vizitei a fost stabilit în perioada în care se aştepta o lege a camerelor agricole şi viza cunoaşterea sistemelor de organizare agricolă din cele două ţari şi identificarea unor noi piste de cooperare în acest domeniu, între judeţul Sibiu şi departamentul Ille et Vilaine. Vor avea loc întâlniri cu factori responsabili cu dezvoltarea agricola şi rurală la nivel judeţean, cu reprezentanţi ai GAL-urilor şi, nu în ultimul rând, cu agricultori.
           Programul va cuprinde în judeţul Sibiu:
miercuri 12 mai - o zi de întâlniri la Sibiu, la Consiliul judeţean cu structurile administrative implicate în dezvoltare agricolă şi rurală, cu reprezentanţii GAL-urilor şi cu reprezentanţi ai agricultorilor din Mărginimea Sibiului.
joi 13 mai –  vizite la ferme şi întâlniri cu membrii GAL şi cu agricultori din partea de nord a judeţului.
vineri 14 mai - în aceeaşi formula ca în ziua precedentă, întâlnirile vor avea loc în partea de sud a judeţului.
        Recomandăm celor interesaţi sa participe la aceste evenimente, mai ales în ziua de 12.05. Pentru mai multe informaţii contactaţi Asociaţia „Ille et Vilaine - Sibiu”.

06 mai 2010

Primăria Comunei Orlat lansează concursul “CEL MAI FRUMOS SPAŢIU DIN FAŢA CASEI”


        Amenajarea locului din faţa casei este un motiv de mândrie pentru mulţi locuitori din comuna noastră, iar primăria încurajează persoanele care au grijă de domeniul public şi de comunitatea în care trăim. Ca semn de apreciere pentru cei care doresc şi fac eforturi să trăim într-o localitate care să se poată compara cu orice loc din Europa, primăria lansează concursul „Cel mai frumos spaţiu din faţa casei”. Concursul începe în data de 1 mai, iar termenul limită pentru înscriere este 31 august. Persoanele care doresc să participe se pot adresa secretariatului primăriei sau redacţiei ziarului local la adresa de e-mail primariaorlat@yahoo.com.  Doritorii să intre în concurs trebuie să anunţe numele persoanei şi adresa, inclusiv numărul de casă unde poate fi verificat spaţiul amenajat. Angajaţi ai primăriei vor veni, incognito şi fără preaviz anterior, să fotografieze spaţiul. Procedăm în acest fel deoarece vrem să încurajăm cetăţenii să păstreze şi să îngrijească spaţiile din faţa caselor cât mai mult timp.
       În luna septembrie se va forma un juriu care va desemna în data de 15.09.2010 câştigătorul concursului. Premiile se vor acorda astfel: locul I – o cantitate de 6 m³ lemn construcţie, locul II – o cantitate de 4 m³ lemn construcţie, iar  locul III  – o cantitate de 3 m³ lemn construcţie.

INTERVIU CU UN MEDIC - dl.dr. Nicolae Galani


    *    Originar din Grecia, Com. Breaza (Distraton), născut la data de 14.11.1922.
    *    Studii: Universitatea de Medicina  şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”   din   Cluj-Napoca - 1949 .
    *    Este căsătorit cu Lucia Galani şi are un fiu, Adrian Galani .

          Un om grijuliu, un specialist bun şi un sot exemplar este dl.Nicolae Galani, cetăţean de onoare al comunei noastre, un om care s-a afirmat în societate, un om deosebit de altruist. Pe lângă cunoştinţe şi pricepere, intuiţia joacă un rol important în medicină!

  -Vorbiţi-ne puţin despre meseria pe care aţi făcut-o, putem afirma, ca pe o artă!
  - Dupa terminarea studiilor, am primit diverse repartiţii prin ţară, pentru ca, după 10 ani, în 1959 să ajung în Orlat, unde am ramas până astăzi. După război erau medici puţini, fiindcă mulţi muriseră pe front. Era mult de lucru. Atunci am primit în grijă şi dispensarul de la Gura-Râului. Eram în serviciu zi şi noapte, având program atât la Orlat, cât şi la Casele de naşteri. O perioadă de timp am lucrat şi medic radiolog având în comună, la dispensar un aparat pentru examene radiologice, îndeosebi fracturi, boli pulmonare, şi afecţiuni gastro-intestinale. Întreaga activitate am desfăşurat-o cu bine şi cu ajutorul cadrelor medii sanitare, având bune rezultate în combaterea şi profilaxia boliilor, cât şi în activitatea de igienizare a celor două comune. În ultimii ani, deoarece pasiunea pentru algerea facută nu are vârstă şi nu oboseşte niciodată, am lucrat voluntar ca medic sportiv, însoţind la meciuri echipa de fotbal din comună.

 - Ce va determinat pe dumneavoastră să alegeţi în viaţă medicina?
 - Am ales medicina din placere şi cu dorinţa de a ajuta oamenii bolnavi.

 - Care sunt cele mai mari satisfacţii pe linie profesională?
 - Satisfacţia că am avut rezultate bune în meseria de medic şi apreciererea deosebită primită din partea oamenilor din comună.

 - Aţi răspuns la toate solicitarile, indiferent de oră ( cel puţin noi aşa ştim) ?
  -Da! Atât în Orlat, cât şi în Gura-Raului, atât ziua, dar şi noaptea.

-  În această meserie, momentele critice sunt frecvente. Conştientizează medicii noştri de azi că viaţa unui om se află complet în mâinile lor şi că trebuie să ştii cum să reacţionezi, căci, dacă nu te poţi stăpâni, pierzi pacientul?
 -Sigur că da, medicii îşi fac întotdeauna datoria pe cât se poate de bine, în mod conştiincios.

 - Aţi investigat de-a lungul timpului şi cauzele care duc la persistenţa, recidiva unor afecţiuni tratabile sau considerate ameliorate? Care sunt acestea?
 -  Indiferent de afecţiune, cunoaşterea factorului cauzator de boală este foarte importantă în stabilirea diagnosticului şi terapiei.

- Deşi sunteţi în pensie ne puteţi spune care credeţi că sunt afecţiunile cu o mai mare adresabilitate în ultimii ani?
- Bolile cardio -vasculare şi diabetul sunt cele mai frecvente afecţiuni întâlnite în rândul populaţiei în ultimii ani. Prin educaţia sanitară a întregii populaţii am dus muncă de profilaxie a acestor două afecţiuni, dar şi a celorlalte.

POMPIERII DIN ORLAT ÎŞI TESTEAZĂ TIMPII DE INTERVENŢIE



                  Au intervenit la timp şi au stins incendiul rezultat în urma cutremurului. Din fericire a fost vorba doar despre un exerciţiu, un antrenament la care a participat unitatea de pompieri din Orlat (SPVSU) şi coordonat de ISU Sibiu în incintele şcolii generale din localitate şi primăriei. Scenariul exerciţiului, care a avut loc în luna aprilie, este preluat din cotidian, iar un asemenea incident s-ar putea întâmpla oricând. Intervenţia echipajelor de pompieri a fost rapidă şi a demonstrat că aceştia sunt pregătiţi să facă faţă şi unei situaţii reale. Iar pentru că salvarea vieţilor omeneşti în caz de incendiu, presupune mai mult decât decizii la faţa locului, echipele de intervenţie au exersat metodele specifice prin care se protejează victimele unui incendiu şi felul în care se acordă primul ajutor. Celor trei echipaje de intervenţie din partea SPVSU , li s-au alăturat reprezentanţi din partea Poliţiei Comunei Orlat şi din partea Primăriei.
        Concluzionăm faptul că echipajul de intervenţie din comuna noastră este pregătit să facă faţă oricărei situaţii de criză!


HOTĂRÂRI ALE CONSILIULUI LOCAL ORLAT - trimestrul I, 2010




- H.C.L. privind stabilirea numărului de asistenţi personali ai persoanelor cu handicap pentru anul 2010;
- H.C.L. privind aprobarea organigramei, statutului de funcţii şi a numărului de personal pentru aparatul de specialitate al autorităţii executive din Comuna Orlat;
- H.C.L. privind aprobarea organigramei, statutului de funcţii şi a numărului de personal pentru instituţiile publice aflate sub autoritatea CONSILIULUI LOCAL Orlat;
- H.C.L. privind aprobarea organigramei, statutului de funcţii şi a numărului de personal pentru serviciile publice aflate sub autoritatea CONSILIULUI LOCAL Orlat;
- H.C.L. privind revocarea H.C.L. nr.86/2009;
- H.C.L. privind stabilirea indemnizaţiei lunare pentru consilierii locali ce alcătuiesc CONSILIUL LOCAL  al Comunei Orlat;
- H.C.L. privind modificarea Acordului/Contractului Colectiv de Muncă pentru personalul încadrat în aparatul propriu, în instituţii şi servicii publice de subordonare locală;
- H.C.L. privind stabilirea tarifelor de bază, lunare, pe metru pătrat, la chiriile pentru spaţiile cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, din fondul locativ la dispoziţia autorităţii locale;
-  H.C.L. privind propunerea autorităţii deliberative din Comuna Orlat pentru întocmirea Raportului de Evaluare a Performanţelor Profesionale Individuale ale Secretarului Comunei Orlat.