23 iulie 2010

ANUNŢ - CONSULTAŢII OPTOMETRICE

PRIMĂRIA COMUNEI ORLAT
    prin intermediul firmei LEGEND MEDICAL OPTIC vă oferă :
  • CONSULTAŢII OPTOMETRICE GRATUITE
  • POSIBILITATEA ACHIZIŢIONĂRII OCHELARILOR DE CORECŢIE
       Consultaţiile vor avea loc la SEDIUL PRIMĂRIEI COMUNEI ORLAT, luni, 26.07.2010 şi marţi, 27.07.2010  între orele 10-15. PENTRU BUNA DESFĂŞURARE A ACESTEI ACŢIUNI ŞI PENTRU A LIMITA TIMPUL DE AŞTEPTARE VĂ RUGĂM SĂ VĂ TRECEŢI PE LISTA AFIŞATĂ LA AVIZIERUL DIN HOLUL PRIMĂRIEI.

22 iulie 2010

Programul CASA VERDE pentru persoane fizice

                 „Casa verde“ este un program ce se adresează exclusiv persoanelor fizice şi constă în acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului pentru mediu, în funcţie de tipul instalaţiei în vederea înlocuirii sau completării instalaţiilor de încălzire existente.Condiţia pentru accesarea programului este ca imobilul care face obiectul intervenţiei să nu facă obiectul unui litigiu în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti, vreunei revendicari potrivit unei legi speciale sau dreptului comun sau unei proceduri de expropriere pentru cauza de utilitate publică. Beneficiarul trebuie să nu aibă obligaţii restante la bugetul de stat sau local.
               Conform informării publicate de Administraţia Fondului pentru Mediu, programul Casa Verde va deveni operaţional începând cu sfârşitul lunii iunie 2010.  Ghidul de finanţare, pe care îl puteţi descarca de aici:
http://www.e-casaverde.ro/images/stories/ghid_finantare_casa%20verde%202010.pdf
            Astfel, spre deosebire de varianta iniţială a programului, acum fiecare beneficiar va depune dosar cu cererea de finanţare la Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului ( www.apmsibiu.ro , adresa : str. Hipodromului, nr. 2 A, C. P. 550360, Sibiu, tel: +40-269–422653, 445743 ) se va analiza dosarul, se publică dosarele acceptate, beneficiarul achiziţionează produsele, acestea se instalează şi apoi transmite o cerere de decontare şi i se transmit banii în cont.
            Finanţarea se acordă astfel:
a)  Până la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare (doar termice, nu şi fotovoltaice);
b)  Până la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de căldură;
c)  Până la 6.000 lei pentru instalaţie de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.
             Criterii de eligibilitate:
- persoană fizică ce are domiciliul pe teritoriul României;
- este proprietar/co-proprietar al imobilului pe/în care se implementeaza proiectul;
- nu are obligaţii restante la bugetul de stat, bugete locale;
- în activitatea desfăşurată anterior începerii proiectului nu a încălcat dispoziţiile legale privind protecţia mediului şi nu sponsorizează activităţi cu efect negativ asupra mediului.
         Nu este eligibil solicitantul care deţine în proprietate un imobil format din teren cu una sau mai multe construcţii, dintre care unele proprietăţi sunt comune, iar restul sunt proprietăţi individuale, pentru care se întocmesc o carte funciară colectivă şi câte o carte funciară individuală pentru fiecare unitate individuală aflată în proprietate exclusivă, care poate fi reprezentată de locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie, după caz.
         Cheltuieli eligibile:
- achiziţia de instalaţii pentru producerea de energie termică, inclusiv pentru înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie regenerabilă;
- cheltuieli cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului, efectuarea, verficarea probelor şi încercărilor;
- taxa pe valoare adăugată.
        Sunt eligibile cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanţare nerambursabilă.
        Dosarul de finanţare va cuprinde:
- cerere de finanţare nerambursabilă, completată prin tehnoredactare computerizată şi semnată de solicitant, în original (v. anexa 2);
- declaraţie pe propria răspundere a solicitantului, completată şi semnată de către solicitant, în orginal (v. anexa 3);
- copie după actul de identitate al solicitantului;
- extras de carte funciară care să ateste dreptul de proprietate/coproprietate al solicitantului asupra imobilului pe/în care se va realiza proiectul, în original, sau autorizaţie de construire emisă solicitantului, în copie legalizată pentru imobilele aflate în construcţie, valabile la data depunerii;
- certificat de atestare fiscală privind plata obligaţiilor la bugetul local, în original, valabil la data depunerii dosarului de finanţare, eliberat de catre organele competente de pe raza cărora îşi are domiciliul solicitantul;
- adeverinţă privind existenţa contului bancar al solicitantului finanţării, emisă de o bancă comercială, în original;
- un plic pe care se va completa numele şi adresa completă a solicitantului, titlul programului: "Programul privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire", precum şi sesiunea de depunere.
           Ne dorim ca un număr cât mai mare de cetăţeni să acceseze fondurile pentru acest proiect, acest lucru ducând implicit la reducerea cheltuielilor cu consumul de energie!


          

02 iulie 2010

Campanie de mediu

             Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec va fi în acest week-end prezentă în Mărginimea Sibiului, într-o amplă campanie de mediu împreună cu autorităţile locale din 10 comunităţi. Echipa Asociaţiei Române pentru Reciclare Rorec, va derula o amplă campanie de colectare a Deşeurilor de Echipamente Electrice şi Electronice (DEEE), în 10 comunităţi din judeţul Sibiu. Începând de vineri 2 iulie şi până duminică 4 iulie, echipele RoRec vor putea fi întâlnite atât la punctul fix de colectare DEEE amplasat în comuna Gura Rîului, cât şi în punctele mobile de colectare din comunele Cristian, Orlat, Sibiel, Vale, Sălişte, Amnaş, Galeş, Tilişca şi Rod. Toţi cetăţenii din aceste comunităţi, cât şi cei din localităţile din împrejurimi, ce vor alege să se debaraseze responsabil de aparatura veche sau defectă vor participa la o tombolă cu premii ce constau în aspiratoare şi cuptoare cu microunde Platinium, oferite de Romanel, membru afiliat RoRec.
        „Suntem încântaţi de felul în care au răspuns autorităţile locale din Orlat, Cristian, Gura Râului, Sălişte şi Tilişca invitaţiei noastre de a se alătura acestei campanii, primarii acestor comunităţi s-au implicat fără ezitare în demersul nostru de protejare a mediului şi a valorilor mărginene”, a declarat dl. Liviu Popeneciu, preşedintele Asociaţiei RoRec. „Prezenţa Asociaţiei RoRec în cadrul acestei campanii desfăşurate în Mărginimea Sibiului este motivată de dorinţa noastră de a implica populaţia într-un exerciţiu civic", a mai adăugat dl. Liviu Popeneciu. O astfel de campanie de colectare se desfăşoară pe data de 3 iulie 2010 şi în judeţul Timiş, în localităţile Săcălaz, Biled, Sandra, Lovrin, Sânicolau Mare, Jimbolia, Cărpiniş şi Beregsău Mare.
           Toţi cetăţenii care doresc să se debaraseze responsabil de aparatura stricată, sunt asteptaţi în punctele de colectare provizorii, special amenajate pentru această campanie în localitatea Orlat - vineri, orele 14 - 18, pe strada Gării lângă podul de peste râul Cibin şi sâmbătă, orele 14 - 18, la Remiza de Pompieri.
          Vino cu orice aparat electric vechi sau defect!