29 decembrie 2010

La mulţi ani 2011 !

          Cu pace, lumină şi căldură în suflet, să aveţi parte de zile minunate, să vă bucuraţi şi să aşteptaţi cu drag anul ce vine. Un an mai bogat în împliniri, mai înalt în aspiraţii şi plin de succese!

                                             La mulţi ani 2011!

Înregistrarea decesului


             Actul de deces se întocmeşte la sediul serviciului public comunitar local de evidenţa persoanelor din primăria municipiului, oraşului, sau comunei în a cărei rază administrativ - teritorială s-a produs decesul, pe baza declaraţiei verbale făcute de către membrii familiei decedatului, iar în lipsa acestora, de către colocatari, vecini, administratorul imobilului, medicul sau alt cadru din unitatea sanitară unde s-a produs decesul.
            Declaraţia de deces se face verbal, în termen de 3 zile de la data încetării din viaţă a persoanei, acest termen cuprinzând atât ziua în care s-a produs decesul, cât şi ziua în care se face declaraţia. O data cu declaraţia de deces, declarantul va depune şi următoarele acte:
a) certificatul medical constatator al decesului, întocmit şi semnat de medicul sau cadrul sanitar care a făcut constatarea, în care trebuie consemnată cauza decesului;
b) actul de identitate al celui decedat;
c) livretul militar sau adeverinţa de recrutare, după caz, pentru persoanele supuse obligaţiunilor militare;
            În cazurile în care declarantul nu poate prezenta actele pre - văzute la pct.b şi c, va declara în scris motivul neprezentării acestora şi datele de stare civilă ale decedatului. Când decesul se datorează unei sinucideri, unui accident sau altor cauze violente, precum şi în cazul găsirii unui cadavru, declararea se face în termen de 48 de ore, socotit din momentul decesului sau al găsirii cadavrului, fiind nece- sară şi o dovadă eliberată de Poliţie sau de Parchet, din care să rezulte că una dintre aceste autorităţi a fost sesizată despre deces. În cazul în care decesul nu a fost declarat în termen, pentru întoc- mirea actului de deces este necesară a probarea Parchetului.

FINANŢĂRI NERAMBURSABILE


                  Fermierii care doresc să acceseze fonduri europene pentru dezvoltarea afacerilor agricole şi a mediului rural o pot face solicitând finanţare prin Fondul European pentru Agricultură şi Dez- voltare Rurală (FEADR). În cadrul acestui program, proiectele de investiţii private sunt cofinanţate astfel: o parte de către Uniunea Europeană, iar o parte de către beneficiari. În perioada 2007 – 2013, Uniunea Europeană pune la dispoziţia agricultorilor români fonduri în valoare de aproximativ 7,5 miliarde de euro la care se adaugă apro - ximativ 2,5 miliarde de euro, contribuţia statului român. Fondurile totale sunt de 10 miliarde de euro.
                 Au fost stabilite patru domenii prioritare ale Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR):
Axa I – Creşterea competitivităţii sectorului agricol şi silvic (căreia îi sunt alocate 45% din fondurile UE).
Axa II – Îmbunătăţirea mediului şi a zonelor rurale (25% din fondurile UE).
Axa III – Calitatea vieţii în zonele rurale şi diversitatea economiei rurale (30% din fondurile UE).
Axa IV – Leader – Implementarea unor strategii locale de dezvoltare pentru îmbunătăţirea guvernării administrative la nivel rural (2,5% din sumele alocate celorlalte domenii).

           Măsura 112 - Instalarea tinerilor fermieri,  fonduri de 337 de milioane de euro
          Instalarea tinerilor fermieri (măsura 112) este încadrată în Axa 1 – Creşterea competitivităţii sectoarelor agricol şi forestier. Această măsură are ca obiective generale îmbunătăţirea şi creşterea competitivităţii secto ru lui agricol prin promovarea instalării tine- rilor fermieri şi sprijinirea procesului de modernizare în confor-mitate cu cerinţele pentru protecţia mediului, igiena şi bunăstarea animalelor, siguranţa la locul de muncă, precum şi îmbunătăţirea managementului exploataţiilor agricole. Un solicitant al sprijinului prin Măsura 112 poate depune în acelaşi timp proiecte pentru alte măsuri din cadrul PNDR. Pot beneficia de aceste fonduri:
- fermierii în vârstă de până la 40 de ani (neîmpliniţi la data depunerii cererii de finanţare);
- persoane fizice sau juridice ce practică în principal activităţi agricole, a căror exploataţie agricolă are o dimensiune economică cuprinsă între 6 şi 40 UDE (UDE reprezintă unitatea prin care se exprimă dimensiunea economică a unei exploataţii agricole deter- minată pe baza marjei brute standard a exploataţiei, valoarea unei UDE fiind de 1.200 euro). Persoana juridică trebuie să fie înregis- trată în Registrul fermelor sau Registrul agricol şi să aibă sediul pe teritoriul României.
         Tipuri de investiţii şi cheltuieli eligibile:
      Planul de afaceri trebuie să includă detalii privind investiţiile care se realizează, demonstrând că cel puţin 30% din sprijinul acordat va fi investit pentru realizarea conformităţii cu standardele comuni- tare, modernizarea şi dezvoltarea exploataţiei, astfel:
- Construirea şi/sau modernizarea clădirilor utilizate pentru producţia agricolă la nivel de fermă, incluzându-le şi pe cele pentru protecţia mediului.
- Achiziţionarea sau achiziţionarea în leasing de tractoare noi, combine de recoltat, maşini, utilaje, instalaţii, echipamente şi accesorii, echipamente şi software specializate.
- Achiziţionarea de animale şi, după caz, a cotei de producţie.
- Plantarea şi replantarea plantelor perene.
- Achiziţionarea de teren pentru activităţi agricole.

               Măsura 123 - Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere, fonduri de 1,07miliarde de euro
         Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere se încadrează în Axa 1 – Creşterea competitivităţii sectorului agricol şi forestier şi are ca obiectiv general creşterea competitivităţii unităţilor de procesare agroalimentare şi forestiere prin îmbunătă- ţirea performanţei generale printr-o mai bună utilizare are surselor umane şi a altor factori de producţie. Sprijinul prin această măsură se acordă unităţilor pentru procesarea şi marketingul produselor agricole şi forestiere. De fonduri pentru această măsură pot beneficia:
- persoanele fizice autorizate;
- persoanele juridice înregistrate în baza legislaţiei din România ca microîntreprinderi, întreprinderi mici
şi mijlocii;
- cooperativele agricole de procesare a produselor agricole;
- societăţile cooperative de valorificare;
- asociaţiile familiale;
- grupurile de producători ce au ca scop comercializarea în comun a produselor agricole şi silvice şi care sunt fie societăţi comerciale, fie cooperative de procesare a produselor agricole.
       Tipuri de investiţii şi cheltuieli eligibile:
       Unităţile considerate prioritare sunt cele producătoare de lapte şi de produse lactate, unităţile producătoare de carne, produse din carne şi ouă, de cereale, de legume, fructe şi cartofi. Sunt acceptate însă proiecte şi pentru alte unităţi, cum ar fi cele producătoare de seminţe oleaginoase, miere de albine şi vin. Fondurilor nerambur- sabile vor fi acordate beneficiarilor pentru investiţii în active cor- porale (clădiri, mijloace de transport, utilaje) şi/sau necorporale (fond de comerţ, brevete, cheltuieli de publicitate, cheltuieli cu studii).

         Măsura 141 (ferme semi-subzistenţă) 
         Se încadrează în Axa 1 – Creşterea competitivităţii sectoarelor agricol şi forestier şi are ca obiectiv general creşterea competitivi- tăţii exploataţiilor agricole în curs de restructurare pentru facili- tarea rezolvării problemelor legate de tranziţie, se acordă 1.500 euro/an/ferma timp de 5 ani.
       Solicitanţii pot fi:
- persoane fizice cu vârsta mai mică de 62 ani;
- persoane juridice care desfăşoară activităţi economice în principal agricole;
- exploataţiile agricole de 2 – 8 UDE, înregistrate în Registrul ferme- lor sau Registrul agricol, comercializează o parte din producţia obţinută.

          Măsura 142 - Înfiinţarea grupurilor de producători, 138,8 milioane de euro
         Este încadrată în Axa 1 – Creşterea competitivităţii sectoarelor agricol şi forestier. Această măsură are ca obiectiv general creşterea competitivităţii sectoarelor primare, agricol şi silvic prin dezvoltarea echilibrată a relaţiilor dintre producători şi sectoarele de procesare şi comercializare, precum şi adaptarea producţiei din punct de vedere calitativ şi cantitativ la cerinţele consumatorilor.
        Trebuie ştiut că un solicitant poate depune proiecte pentru mă- surile finanţate prin FEADR, chiar dacă are în derulare proiecte de investiţii diferite finanţate prin programul SAPARD. Solicitanţi pot fi grupurile de producători recunoscute oficial începând cu data de 1 ianuarie 2007 până la 31 decembrie 2013, care pot fi societăţi co- merciale, societăţi agricole şi alte forme de asociere în agricultură, asociaţii, cooperative agricole sau orice altă formă juridică de aso- ciere, conform legislaţiei învigoare.
     Tipuri de investiţii:
    Investiţiile în sectorul agricol vizează:
- Culturile de câmp (cereale, oleaginoase, culturi proteice, culturi tehnice, culturi rădăcinoase);
- Horticultura (flori şi plante ornamentale);
- Viticultura (viţa de vie pentru vin);
- Creşterea animalelor pentru lapte;
- Creşterea animalelor (excluzând laptele);
- Granivore (porcii, păsările);
- Mixt (creşterea animalelor pentru lapte şi carne/culturi vegetale şi creşterea animalelor).
- Investiţiile în sectorul forestier vizează:
- Produsele lemnoase;
- Produsele nelemnoase (fructe de pădure, seminţe forestiere, ciuperci comestibile, plante medicinale şi aromatice, răşina ş.a.).

23 decembrie 2010

Momentul întâlnirii cu Moşul – 17.12.2010

             
               A fost unul de neuitat, copiii fiind foarte bucuroşi, dar şi emoţionaţi la sosirea acestuia în sălile de grupã din grădiniţă. Copiii au recitat poezii, au cântat şi l-au colindat pe Moş Crãciun, iar acesta le-a promis cã va veni şi în anii urmãtori!
             Moş Crãciun şi-a fãcut simţitã prezenţa şi din partea Primãriei Comunei Orlat, aducând copiilor pungi cu dulciuri.

Iluminatul de sărbători a fost pus în funcţiune


            O atmosferă de sărbători puteţi vedea nu numai în Piaţa din centrul comunei, ci şi la intersecţiile dintre principalele străzi, deoarece şi anul acesta fost montate şi pornite instalaţiile luminoase specifice sărbătorilor de iarnă. Montarea acestor ornamente în Orlat s-a făcut la începutul lunii decembrie, astfel încât au fost pregătite până la începutul sărbătorilor de iarnă. Perdele luminoase, medali- oane colorate, figurine cu simboluri ale sărbătorilor de iarnă împodobesc frumos comuna noastră, atât în centru, cât şi pe străzile principale.

02 decembrie 2010

CERTIFICATUL DE URBANISM


                   Certificatului de urbanism este actul de informare prin care autoritãţile, în conformitate cu prevederile planurilor urbanistice şi ale regulamentelor aferente acestora ori ale planurilor de ame- najare a teritoriului, dupã caz, avizate şi aprobate potrivit legii, care sunt informaţii de interes public, potrivit legii, fac cunoscute soli- citantului elementele privind regimul juridic, economic şi tehnic al terenurilor şi contrucţiilor existente la data solicitãrii, stabilesc cerinţele urbanistice care urmeazã sã fie îndeplinite prin docu- mentaţia tehnicã – D.T. în funcţie de specificul amplasamentului, lista cuprinzând avizele şi acordurile necesare în vederea autorizãrii executãrii lucrãrilor de construcţii, inclusiv obligaţia de a contacta autoritatea competentã pentru protecţia mediului, cu privire la evaluarea iniţialã a investiţiei şi stabilirea necesitãţii evaluãrii efectelor acesteia asupra mediului în vederea obţinerii actului administrativ al autoritãţii competente pentru protecţia mediului.   În vederea eliberãrii certificatului de urbanism solicitantul – orice persoanã fizicã sau juridicã– se va adresa autoritãţilor cu o cerere-tip ( la  Consiliul Judeţean SIBIU, Serviciul urbanism, amenajarea teritoriului si mediu), care va cuprinde atât elementele de identi- ficare a imobilului pentru care se solicitã certificatul de urbanism, respectiv localitate, numãr cadastral şi numãr de carte funciarã, în cazul în care legea nu dispune altfel, cât şi elementele care definesc scopul solicitãrii.
             Certificatul de urbanism se emite de autoritãţile compe-tente, abilitate sã autorizeze lucrãrile de construcţii, şi se elibereazã solicitantului în termen de cel mult 30 de zile de la data înregistrãrii cererii, menţionându-se în mod obligatoriu scopul emiterii acestuia. Certificatul de urbanism se emite şi în vederea concesionãrii de terenuri, a adjudecãrii prin licitaţie a proiectãrii lucrãrilor publice în faza de „Studiu de fezabilitate” şi pentru cereri în justiţie şi ope- raţiuni notariale privind circulaţia imobiliarã atunci când opera- ţiunile respective au ca obiect împãrţeli ori comasãri de parcele.
            Pe site-ul web al Consiliului Judeţean Sibiu www.cjsibiu.ro, în secţiunea Formulare online se pot descărca următoarele formulare:
I. Urbanism si amenajarea teritoriului (formulare pentru emiterea certificatului de urbanism si a autorizatiei de construire/desfiintare, pentru obtinerea acordului unic si a bransamentelor la utilitati)
I. CERTIFICATUL DE URBANISM
Cerere pentru emiterea certificatului de urbanism
Cerere pentru prelungirea valabilitatii certificatului de urbanism
II. AUTORIZATIA DE CONSTRUIRE
Cerere pentru emiterea autorizatiei de construire
Anexa la cererea de emitere a autorizatiei de construire/desfiintare
Cerere pentru prelungirea valabilitatii autorizatiei de construire/desfiintare
Comunicare privind inceperea executiei lucrarilor
Comunicare privind incheierea executiei lucrarilor
III. PANOU DE IDENTIFICARE A INVESTITIEI
 Model panou de identificare a investititiei

Înregistrarea căsătoriei


            Înregistrarea căsătoriei se face de către ofiţerul de stare civilă, la sediul serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor/primăria municipiului,oraşului sau comunei în a cărei rază administrativ-teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa unul dintre viitorii soţi. Căsătoria se poate încheia şi în afara sediului serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor (dacă există motive temeinice), fiind necesară aprobarea primarului municipiului,oraşului sau comunei.
            Căsătoria se încheie într-un termen de 10 zile în care se cuprinde atât ziua când a fost făcută declaraţia de căsătorie, cât şi ziua în care se oficiază căsătoria. Pentru motive temeinice, primarul municipiului, oraşului sau comunei unde urmează să se încheie căsă- toria poate încuviinţa încheierea căsătoriei înainte de împlinirea termenului de 10 zile. Declaraţia de căsătorie se face personal de către ambii soţi, în scris, la sediul serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor/primăriei municipiului, oraşului, sau co- munei unde urmează a se încheia căsătoria. Ofiţerul de stare civilă, care primeşte declaraţia de căsătorie, solicită viitorilor soţi să prezinte:
- actele de identitate;
- certificatele de naştere, original şi copie;
- certificatele medicale privind starea sănătăţii;
- dacă este cazul, dovezi privind desfacerea sau încetarea căsătoriei anterioare (sentinţă de divorţ definitivă şi irevocabilă sau certificat de deces), precum şi aprobarea preşedintelui consiliului judeţean în cazul existenţei unor impedimente rezultate din condiţiile de rudenie firească sau adopţie, în condiţiile prevăzute de lege.
       În cazul căsătoriei cu un cetăţean străin se identifică 3 situaţii:
1. cetăţeanul străin provine dintr-un stat ce are acreditată pe teri- torul României misiune diplomatică sau oficiu consular, este nece- sară o dovadă eliberată ori autentificată de misiunea diplomatică sau oficiul consular din care să rezulte că acesta îndeplineşte condiţiile de fond cerute de legea sa naţională pentru încheierea căsătoriei în România;
2. cetăţeanul străin provine dintr-un stat cu care România a încheiat tratat bilateral de asistenţă, va prezenta documente eliberate de autorităţile competente din ţara sa;
3. cetăţeanul străin sau apatrid aparţine unui stat ce nu are pe teri- toriul României misiune diplomatică sau oficiu consular, va prezenta o declaraţie dată pe proprie răspundere, autentificată de un notar public român, din care să rezulte că nu este căsătorit şi îndeplineşte condiţiile de fond cerute de legea sa naţională.

Şcoala veche, şcoală nouă

           Şi anul acesta alocarea de fonduri pentru reparaţiile la clădirea şcolii vechi a fost substanţială, astfel clădirea începe să arate acum...ca nouă ! Echipa de constructori condusă de dl. ing. Gheorghe Păuşescu a realizat lucrările în termen, iar în imaginea de faţă se pot vedea atât condiţiile dificile de lucru ( înălţime foarte mare ), cât şi aspectul actual şi cel de dinainte al clădirii .
           La fiecare început de an şcolar mă gândesc dacă micuţii locuitori ai comunei noastre se vor bucura de condiţii mai bune de învăţat. Trebuie să creăm condiţii civilizate în unităţile de învă- ţământ, iar pentru ca acest lucru să se întâmple, avem nevoie şi de sprijinul cadrelor didactice şi al conducerii şcolii, şi nu în ultimul rând al părinţilor. Din partea primăriei există o disponibilitate totală pentru a sprijini orice acţiune care vizează elevul. Tocmai din acest motiv vor continua acţiunile de sprijinire a celor care sunt preocupaţi de binele elevilor.
          În anul şcolar 2010 - 2011 se vor asigura elevilor noştri condiţii mult mai bune, astfel s-a refăcut şarpanta (acoperişul) clădirii, iar acum partea de zugrăveală a clădirii vechi a şcolii. Întotdeauna se poate mai bine, mai ales când vine vorba despre şcoală. Lucrările de reabilitare nu sunt încă finalizate în totalitate. În momentul de faţă se definitivează zugrăveala exterioară.
          Le mulţumim tuturor celor implicaţi!


Om pentru om

 

Orlatenii sunt aproape de semenii lor in momente de cumpana

        Nu este primul gest pe care credinciosii din Orlat il fac pentru aproapele lor.. In viata avem multe bucurii si necazuri, dar prin iubire si respect trecem peste toate. Multumim lui D-zeu pentru ca ne-a ferit  de multe nenorociri si catastrofe (inundatii, incendii, grindina, cutremure,etc).
       Ati dat dovada de solidaritate pentru cei ce sufera din cauza catastrofelor naturale. Am fost alaturi de fratii nostri din Valea Ariesului in urma inundatiilor din 2002, cand ne-am deplasat cu masini cu alimente si materiale de constructie. Am fost alaturi de familiile din comuna noastra,care si-au pierdut o parte din gospodarie prin incendiu. I-am ajutat pe toti care au facut apel la noi si in cazuri de boli grave si operatii costisitoare.
       In acest an au venit din nou necazuri peste neamul nostru romanesc prin inundatiile care au afectat in special Moldova si zona Tulcea. Orlatenii nu au ramas indiferenti si au facut un gest foarte frumos raspunzand la apelul preotilor pentru ajutorarea celor necajiti.Am organizat o colecta pentru acest scop caritabil, iar rezultatul a fost foarte bun, in sensul ca s-a adunat o suma frumoasa.  O parte din  suma a fost directionata catre Mitropolia Ardealului pentru a fi repatizati din conturi dupa necesitati.
       Suma de 7500 lei a fost impartita de la om la om. Dar cum? In zilele de 3 si 4 octombrie am plecat cu masina personala in jud. Tulcea, respectiv un sat uitat de lume -Patlageanca- afectat rau de apele Dunarii. Acest sat se afla intre bratul  Chilia (granita cu Ucraina) si Sulina. Apele Dunarii au stat balta timp de 2 luni peste sat pentru ca un dig de aparare a cedat. Totul a fost distrus , animale si vegetatie. Am reusit sa intru in sat cu un tractor pentru a vedea real situatia oamenilor. Am vazut o scoala mare fara copii si o saracie de neimaginat. Se foloseste apa din Dunare fiarta si decantata pentru consum si uz caznic. In sat sunt multi batrani pentru ca tinerii au plecat. Exista 8 copii care sunt nevoiti sa mearga 8 km pentru a ajunge la scoala.  Fiind personal in sat si vazand necazul acelor oameni, m-am hotarat sa merg inapoi cu bacul in Tulcea si sa cumpar obiecte de uz caznic, indispensabile in orice gospodarie. Asadar am achizitionat 6 aragaze cu butelie, ceas si furtun, 4 masini semiautomate de spalat, 1 frigider Arctic si 6 fiere de calcat noi si cu garantie.Am prezentat in sedinta de Consiliu Parohial chitantele si facturile care atesta acest gest. A fost destul de obositor din cauza distantei de 1100 km, traversarea Dunarii la Braila cu bacul si apoi a bratului Sulina de 2 ori tot cu bacul, dar multumirea mea sufleteasca a intrecut oboseala, frigul si vantul.
       In numele credinciosilor din satul Patlageanca  va multumesc pentru gestul si sacrificiul pe care l-ati facut fiecare si consilierilor parohiali care au  facut posibil acest lucru prin timpul si bunavointa lor. In viata aceasta sunt multe lucruri pe care le judecam, dar putine pe care le gandim bine. D-zeu va sa rasplateasca cu sanate si sa va daruiasca din mila Lui cea bogata tot ce va doriti!
                       Pr. Iconom Stavrofor Radu BOT, paroh Orlat.



P.S.: Amintesc aici, în completarea articolului preotului Bot, faptul că ajutoare pentru cei afectaţi de inundaţii au mai fost strânse şi în anul 2008 şi direcţionate către locuitorii comunei Rădăuţi-Prut, judeţul Botoşani.