31 ianuarie 2011

Boboteaza la Orlat


             Înainte de Praznicul Botezul Domnului preoţii se deplasează pe la casele oamenilor pentru a le sfinţii gospodăriile cu Agheasma  Mare, cea care se sfinţeşte dimineaţa în biserica ortodoxă Sfântul Nicolae. Această tradiţie dă prilej de bucurie pentru fiecare credin- cios, care se pregăteşte în mod special prin curăţirea caselor şi a gospodăriilor, pentru a-l aştepta pe preotul parohiei să le binecu- vânteze gospodăria prin botez.
            În ziua Praznicului Botezul Domnului după oficierea Sfintei Liturghii, preoţii împreună cu credincioşii se deplasează într-un anumit loc pentru Sfinţirea Mare a Apei de Bobotează. Începând cu anul 2009 acest loc s-a stabilit a fi în faţa troiţei mari din apropierea Căminului Cultural. Această troiţă, minunată lucrare de artă creştină înfrumuseţează în mod deosebit centrul Orlatului, fiind un simbol al dragostei faţă de credinţa strămoşească.
           Familia ALBU de pe str.Învingerii a pus la dispoziţia comu- nităţii un recipient deosebit, confecţionat din lemn şi prevăzut cu robinete, spre a facilita umplerea uşor a diferitor recipiente cu apa sfinţită. Acest recipient rămâne până seara, pentru ca toată lumea să se bucure de binefacerile apei sfinţite de la Bobotează.   Apa sfinţită la Bobotează, ziua în care se sfinţesc toate apele, nu se alterează şi poate fi înmulţită la casele noastre pentru tot anul.

Stimulent pentru fermierii crescători de bovine


            Proiectul de sprijinire a fermierilor crescători de bovine prin acordarea începând cu 1 ianuarie 2011 a unui stimulent de 410 lei pe cap de bovină s-a aprobat la finele anului trecut pentru cererile de- puse în anul 2010. Valoarea unitară este de 410 lei pe cap de bovi- nă. Suma totală alocată este 569 de milioane de lei, bani care, din luna ianuarie, vor intra în contul fermierilor.

Activităţile preventive desfăşurate de SVSU ORLAT în trimestrul IV 2010


1. Număr controale efectuate :
- la gospodăriile populaţiei -10
- la operatori economici şi instituţii din subordinea Consiliului Local - 5
2. Număr activităţi de informare preventivă a populaţiei :   -   3 (octombrie- reguli generale de exploatare a mijloacelor de incalzire in perioada sezonului rece, noiembrie – masuri de prevenire a incen- diilor in perioada sezonului rece, decembrie – masuri de prevenire a incendiilor impuse lacaselor de cult si populatiei cu ocazia sarbatorilor religioase, in perioada sezonului rece )
3. Număr deficienţe constatate:
    - la gospodăriile populaţiei - 0
    - la operatori economici şi instituţii din subordinea Consiliului  Local - 0
4. Număr de sancţiuni contravenţionale constatate de SVSU şi aplicate de primar:
    - număr amenzi – 0, în cuantum de 0 lei.
    - număr avertismente - 0.

DIVORT - LA PRIMARIE incepand cu 1 ianuarie 2011


              Potrivit legislaţiei în vigoare, de la 1 ianuarie 2011 a fost introdusă procedura divorţului prin acordul părţilor, căsătoria putând fi desfăcută de ofiţerul Stării Civile sau de notari. Consiliul Local al COMUNEI ORLAT nu a hotărât încă o taxa specială pentru desface- rea căsătoriei. Taxa la notariatele din Sibiu, spre exemplu, este de aproximativ 60 de lei.
             Metodologia privind aplicarea divorţului prin acordul părţilor, prevede că ofiţerul de stare civilă constată desfacerea căsătoriei pe cale administrativă, dacă soţii sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori, născuţi din căsătorie sau adoptaţi. Ofiţerul de stare civilă înregistrează cererea de divorţ însoţită de toate documentele nece- sare şi acordă soţilor termen de 30 de zile calendaristice, calculate de la data depunerii cererii, în eventualitatea retragerii acesteia. La expirarea acestui termen, ofiterul de stare civila/notarul public verifica daca sotii staruie sa divorteze si daca consimtamantul lor este liber si neviciat. Daca sotii staruie in divort, ofiterul de stare civila / notarul public elibereaza certificatul de divort fara sa faca vreo mentiune cu privire la culpa sotilor. In cazul in care sotii nu se inteleg asupra numelui de familie pe care sa il poarte dupa divort, se va emite o dispozitie de respingere a cererii de divort si  sotii vor fi indrumati sa se adreseze instantei de judecata.
              Daca nu sunt indeplinite conditiile legale, ofiterul de stare civila/notarul public respinge cererea de divort. Impotriva refuzului ofiterului de stare civila/notarului public nu exista cale de atac, dar sotii se pot adresa cu cererea de divort instantei de judecata, pentru a dispune desfacerea casatoriei prin acordul lor sau in baza unui alt temei prevazut de lege.  De asemenea, Certificatul de căsătorie reţinut la dosarul de divorţ se transmite spre anulare primăriei emitente la data eliberării certificatului de divorţ.

Recensământul agricol - o prioritate



               Recensământul General Agricol este o acţiune de interes naţional care se desfăşoară în perioada 2 decembrie 2010 – 31 ia- nuarie 2011. Această cercetare statistică are ca obiectiv culegerea datelor referitoare la: suprafeţe şi utilizarea terenurilor agricole, efective de animale, plantaţii viticole şi pomicole, utilaje şi maşini agricole, irigaţii, persoane care desfăşoară activităţi agricole, me- tode de producţie agricolă, dezvoltare rurală.
              Procentul de realizare a acţiunii a fost la sfarsitul lunii decembrie peste media de la nivelul judeţului. Conform normelor Uniunii Europene în domeniul statistic, fiecare stat membru trebuie să efectueze un recensământ general agricol o dată la zece ani, în timpul acestuia fiind înregistrate toate unităţile agricole, indiferent de tipul de proprietate şi de forma de organizare.
              Prin rezultatele recensământului se va măsura potenţialul agricol al ţării şi se va asigura punerea în practică a programelor de dezvoltare a agriculturii şi a satului românesc. Deţinătorii de exploa- taţii agricole individuale, reprezentanţii societăţilor comerciale sau asociaţiilor agricole, precum şi alţii utilizatorii de suprafeţe agricole sau deţinătorii de animale, trebuie, conform legii, să ofere recenzilor date concrete şi complete.Toate datele din formularul de recensă- mânt sunt confidenţiale, iar informaţiile vor fi folosite numai în scopuri statistice. Mai multe informaţii puteţi afla accesând site-ul www.recensamantagricol2010.ro