25 mai 2011

Primăria Comunei Orlat lansează concursul

  “CEL MAI FRUMOS SPAŢIU DIN FAŢA CASEI” - EDITIA A II-A, 2011


             Amenajarea locului din faţa casei este un motiv de mândrie pentru mulţi locuitori din localitatea noastră, iar primăria încurajează persoanele care au grijă de domeniul public şi de comunitatea în care trăim. Ca semn de apreciere pentru cei care doresc şi fac eforturi să trăim într-o localitate care să se poată compara cu orice loc din Euro- pa, primăria lansează şi în acest an concursul „Cel mai frumos spaţiu din faţa casei”.          
           Concursul începe în data de 1 iunie, iar termenul limită pentru înscriere este 31 august 2011. Persoanele care doresc să participe se pot adresa secretariatului primăriei sau direct redacţiei ziarului local la adresa de e-mail  primariaorlat@yahoo.com. Doritorii să intre în concurs trebuie să anunţe numele persoanei şi adresa, inclusiv numă- rul de casă unde poate fi verificat spaţiul amenajat si o eventual o fotografie a spatiului amenajat, care trebuie sa fie pe domeniul pu- blic (nu in curte sau pe proprietate).        
            Procedăm în acest fel deoarece vrem să încurajăm cetăţenii să păstreze şi să îngrijească spaţiile din faţa caselor cât mai mult timp. În luna septembrie se va forma un juriu care va desemna pe data de 15 septembrie câştigătorii concursului. Premiile se vor a- corda astfel: locul I – o cantitate de 6 m³ lemn construcţie, locul II – o cantitate de 4 m³ lemn construcţie, iar  locul III  – o cantitate de 3 m³ lemn construcţie.

SCURT ISTORIC al Schitului ORLAT, cu hramul ,,NAŞTEREA MAICII DOMNULUI"

         
           Cu binecuvântarea P.S.SERAFIM - pe atunci  episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului - a luat fiinţă Schitul ORLAT în 1992, cu acordul Consiliului parohial al parohiei ORLAT II, preot paroh fiind pr. PEANĂ IOAN, când s-a binecuvântat prima biserică, cu osteneala monahului  MACARIE  AGACHI, pe proprietatea sa, (moştenită) la  8 septembrie, pe strada Lungă, la nr. 310.
           Dintr-o tragică întâmplare, a ars complet în 2002, şi luând-o de la capăt, a fost refăcut până în 2004, primind binecuvântarea de a se sluji în noua biserică. Toate fondurile cu care s-a lucrat, au fost adunate de  monahul MACARIE AGACHI, de la bunii credincioşi din ORLAT, localităţile învecinate, din SIBIU, MEDIAŞ şi CRAIOVA.
          Prin voia lui Dumnezeu, s-a refăcut mai frumos, cu 2 chilii alăturate şi cu altar de vară în curte.
          Monahul MACARIE AGACHI, fiind în vârstă, a hotărât să-l doneze Arhiepiscopiei SIBIULUI, cu condiţia de a rămâne vieţuitor aici până la moarte, în ascultare, să se trimită un ieromonah - preot călugăr - şi încă un monah, spre a se putea sluji permanent la Sfântul altar.
          Anul trecut 2010, s-a acoperit cu tablă, iar în primăvara aceasta, s-a pus cruce de inox pe turn, şi s-a făcut gard nou la stradă. Monahul MACARIE AGACHI a intervenit la Primăria Orlat spre a se introduce apa şi canalizarea la schit, primind promisiunea rezolvării acestei cereri. S-au înaintat actele la Arhiepiscopia SIBIU pentru sfinţirea Bisericii schitului, şi se aşteaptă fixarea datei şi a fi cunoscută din timp, pentru pregătirile necesare. Schitul are aprobarea I.P.S. sale, dr. LAURENŢIU STREZA, de a sluji Sfânta liturghie, orice preot. 
         Mai sunt necesare şi alte lucrări care, să se termine până la data sfinţirii schitului, cu ajutorul bunului Dumnezeu şi a bunilor credincioşi, nu în ultimul rând, al Primăriei ORLAT. 

ORLAT, la 10 mai 2011,
smeritul monah, MACARIE AGACHI

Clubul ORLĂŢELUL

               La Clubul ORLĂŢELUL petrecem timpul liber în scopul revigorării tradiţiilor şi obiceiurilor locale, dezvoltării unei atitudini pozitive faţă de valorile culturale ale trecutului şi prezentului.
              "Acest club al elevilor, de la Şcoala cu clasele I – VIII  „Ion Pop Reteganul”  - Orlat îşi desfăşoară activitatea în incinta şcolii. Activităţile care se derulează fac parte din programa opţională a diferitor clase, aprobată de C.D.Ş. - ul şcolii şi I.S.J. Sibiu. Activi- tăţile se derulează în cadrul orelor de curs (orele opţionale) sau, după orele de curs ale elevilor, în aceste cazuri, cuprind activităţi extra- curiculare şi extraşcolare organizate pe ateliere de lucru, coordonate de dascălii şcolii şi ai grădiniţei.
             Ansamblul de dansuri populare „MĂRGINENII”, este unul din atelierele de lucru, care are cele mai multe apariţii în public, prin participarea la diferite manifestări culturale locale, judeţene sau naţionale. De aproape zece ani, ansamblul de dansuri populare (care a avut mai multe denumiri), participă constant la Festivalul „Moşte- nire din bătrâni” de la AVRIG – Jud. Sibiu,  unde prezintă dansuri populare locale, transmise din generaţie în generaţie, culese şi prelucrate la Clubul „ORLĂŢELUL”. La acest festival, generaţiile de dansatori, au fost apreciate pentru: autenticitatea costumelor, a prezenţei scenice, a păstrării şi transmiterii obiceiurilor şi tradiţiilor locale şi nu în ultimul rând al dansului autentic. Aceste aprecieri s-au materializat prin obţinerea de premii (locul I, II sau III) în acest an, a obţinut locul II în data de 8.05.2011.
           Aceste dansuri, vor să surprindă jocuri ficioreşti, jocuri ale fetelor, învârtite bătrâneşti însoţite de strâgături cu mesaje sub- înţelese şi jocul şteagului care se făcea la nunţile ţărăneşti.
           Nu degeaba ne identificăm prin aceste strigături:
                 De la clubul „ORLĂŢEL”                     
                 Vin copii de mărgineni,
                 S-arate ce-au moşteni,
                 Din străbunii cei vestiţi"
            ne spune responsabilul Clubului, înv. ELENA MORAR

24 mai 2011

Fonduri europene - Măsura 221 - „Prima împădurire a terenurilor agricole”

               România va beneficia, până în 2013, de 229 de milioane de euro, prin contribuţie comunitară şi naţională, pentru finanţarea de proiecte aferente Măsurii 221 - „Prima împădurire a terenurilor agri- cole”. Potrivit Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în urma celor patru sesiuni pentru depunerea de proiecte, 1-28 februarie, 2-31 mai, 1-30 septembrie şi 2-30 decembrie, se vor acorda 50 de milioane de euro, fonduri nerambursabile.
            Implementarea măsurii 221 are ca scop îmbunătăţirea condi- ţiilor de mediu în spaţiul rural prin folosirea şi gospodărirea durabilă a terenurilor agricole prin împădurire. România deţine peste 7 milioane de hectare de terenuri cu fertilitate agricolă scăzută, potenţial apt pentru împăduriri. De asemenea, prin creşterea suprafeţei de pădure se urmăreşte protecţia apelor, solurilor şi creşterea calităţii aerului, produ- cerea de biomasă, inclusiv masă lemnoasă de calitate, menţinerea sau creşterea biodiversităţii.
            Solicitanţii fondurilor nerambursabile pot fi persoane fizice, inclusiv persoane fizice autorizate, persoane juridice, grupuri sau asociaţii de persoane fizice sau juridice, precum şi autorităţile publice locale deţinătoare de teren agricol. Suprafaţa agricolă propu- să pentru împădurire trebuie să fie de minimum 0,5 hectare, iar solici- tantul să facă dovada deţinerii terenului. Măsura 221 nu oferă sprijin financiar înfiinţării plantaţiilor forestiere de pomi de Crăciun şi pentru producerea de energie regenerabilă.
            Prin Măsura 221 se pot acorda trei tipuri de plăţi nerambursabile: o primă pentru lucrările de înfiinţare, o alta pen­tru lucrările de întreţinere a plantaţiei pe o perioadă de cinci ani, începând cu anul înfiinţării, şi o primă compen­sa­torie anuală, fixă pe hectar, pentru pier­de­rea de venit ca urmare a împăduririi, acordată pe o perioadă de 15 ani, în­ce­pând cu anul înfiinţării. Nivelul plăţilor pen­tru înfiinţarea plantaţiei forestiere se încadrează între 1.560 şi 1.900 de euro, fiind diferenţiate pe zone geografice. Prima anuală pentru lucrările de între­ţinere a plantaţiei este, de asemenea, diferită în funcţie de zonele geografice. În zona de câmpie, plata va fi de 1.336 de euro, eşalonată pe cinci ani, în zona de deal - 1.155 de euro, iar la munte, suma pen­tru toţi cei cinci ani va fi de 826 de euro. Prima compensatorie fixă anuală pe hectar pentru pierderea de venit ca ur­mare a împăduririi, pentru o perioa­dă de 15 ani, începând cu anul înfiin­ţării, este de 215 euro pentru fermieri şi 110 euro pentru nonfermieri.

INFORMARE privind arderile necontrolate produse la mirişti, vegetaţie uscată şi terenuri agricole



          Având în vedere numărul însemnat al situaţiilor de urgenţă cauzate de arderile necontrolate produse la mirişti, vegetaţie uscată de pe păşuni şi terenuri agricole, urmare a practicii de igienizare a acestor suprafeţe agricole, precum şi consecinţele acestor acţiuni, materializate în distrugeri ale culturilor agricole din vecinătăţi, perturbări ale traficului rutier şi feroviar, incendii la gospodăriile cetăţeneşti şi anexe, în scopul evitării unor evenimente similare precum şi al asigurări condiţiilor necesare asigurării operative a intervenţiilor, se stabilesc măsuri pentru toate structurile cu atribuţii în domeniu, inclusiv Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă.
         În acest sens, E NECESARĂ RESPECTAREA următoarele măsuri:
1. Informarea asupra măsurilor specifice şi a condiţiilor de desfă-şurare a acţiunilor de ardere controlată a vegetaţiei uscate de pe terenurile agricole, conform prevederilor Ordinului MAI nr. 163/ 2007 pentru aprobarea Normelor generale de apărarare împotriva incen-diilor şi a Ordinului comun nr. 605/579/2008 al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru aprobarea Dispoziţiilor generale de apărare împotriva incendiilor pe timpul utilizării focului deschis la arderea de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale. Se pot lua drept model recomandări de materiale postate pe site-ul www.isusibiu.ro şi www.igsu.ro, capitolul Informare Preventivă;
2. Respectarea cerinţelor şi condiţiilor prevăzute pentru realizarea operaţiunilor de ardere a miriştilor şi a vegetaţiei uscate, în con- formitate cu prevederile OUG nr. 195/2005 privind protecţia me- diului, aprobată cu Legea 256/2006, cu modificările şi completările ulterioare;
3. Asigurarea măsurilor de protecţie a fondului forestier, cu accent pe respectarea regulilor şi mă- surilor de apărarare împotriva incendiilor în zonele predispuse afluenţei turiştilor, în special în zilele libere;
4. Respectarea măsurilor necesare pentru preîntâmpinarea producerii unor incendii precum şi a fenomenelor de incendiere intenţionată;
5. Componenta preventivă a SVSU va organiza şi intensifica acti- vităţile preventive în zonele şi perioadele  cu risc de producere a unor incendii;
6. Sancţionarea persoanelor fizice şi juridice care nu respectă mă- surile preventive, specifice arderilor de mirişti şi gunoaie.
         În perioadele cu risc crescut de incendii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu va executa acţiuni de verificare a modului în care sunt respectate prevederile legale în domeniul situaţiilor de urgenţă.