31 octombrie 2012

Noutăţi privind ajutorul pentru încălzirea locuinţei

            Legislaţia care stabileşte condiţiile de acordare şi categoriile de beneficiari pentru ajutorul pentru încălzirea locuinţei a fost definitivată, astfel că Primaria Orlat a început , preluarea cererilor pentru acordarea acestui sprijin pentru sezonul rece noiembrie 2012 - martie 2013. Pot beneficia de acest ajutor familiile şi persoanele singure care au domiciliu şi reşedinţa în comuna Orlat , în funcţie de venitul net mediu lunar şi de sistemul de încălzire folosit. Ajutorul pentru încălzire se acordă doar pentru locuinţa înscrisă în actele de identitate. Pot depune un dosar în vederea acordării acestui ajutor cei care îşi încălzesc locuinţa cu gaz, energie termică sau lemne/cărbuni.
            NU pot beneficia de acest ajutor persoanele care deţin unul sau mai multe dintre bunurile înscrise în anexa nr. 2, la H.G. nr. 920/2011dupa cum urmează:
     1.-motociclete , motorete , scutere şi autoturisme cu o vechime mai mică de 10 ani ;
     2. mijloace de transport*): autoturisme care depăşesc 1.600 cmc, autoutilitare, autocamioane de
orice fel şi remorci, şalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi, autobuze, microbuze;
    3. utilaje agricole: tractor, combină autopropulsată;
    4. utilaje de prelucrare agricolă: presă de ulei, moară de cereale;
   5. utilaje de prelucrat lemnul: gater, drujbă sau alte utilaje de prelucrat lemnul acţionate
hidraulic, mecanic sau electric;
   6. depozite bancare cu valoare de peste 3.000 lei.
__________________________________________________________________________
    *) Se exceptează mijloacele de transport adaptate din proprietatea persoanelor cu handicap, precum şi cele necesare pentru uzul personal al persoanelor care locuiesc în Rezervaţia biosferei "Delta Dunării".

    Terenuri   
1. Terenuri de împrejmuire a locuinţei şi curtea aferentă (teren intravilan), care depăşesc 1.000 m˛ în
zona urbană şi 2.000 m˛ în zona rurală         
2. Terenuri în zona colinară şi de şes :  -arabil şi fâneaţă  2,00 ha;  forestier   2,00 ha; vii, livezi, grădini de legume şi flori 1,00 ha  
3. Terenuri în zona montană:  forestier    2,00 ha ;  vii, livezi 1,50 ha ; păşuni şi fâneţe 4,00 ha  

    CATEGORII DE ANIMALE/PĂSĂRI:
    1. peste 3 bovine;
    2. peste 5 porcine;
    3. peste 20 de ovine/caprine;
    4. peste 15 familii de albine.

           Aşa cum este afişat şi la avizierul primăriei dosarul va conţine următoarele documente: cererea prin care se solicită acest ajutor, declaraţia pe proprie răspundere privind componenţa familiei însoţită de documente doveditoare (acte de identitate, certificat de naştere, de căsătorie, hotărâri judecătoreşti de adopţie, dare în plasament sau instituirea a tutelei/curatelei), documentele doveditoare privind calitatea de proprietar/chiriaş/comodatar, documentele doveditoare privind veniturile permanente nete ale familiei şi o copie după o factură emisă de societatea de gaz pentru a dovedi astfel numărul de abonat alocat.
 Cuantumul ajutorului pentru încălzire variază în funcţie de sistemul de încălzire şi veniturile nete pe membru de familie. 
            Formularele se pot procura de la sediul Primăriei Orlat , biroul Agricol.
            Pentru a beneficia de acest ajutor pentru întreaga perioadă a sezonului rece trebuie să depună acest dosar până în data de 31 octombrie. Dacă nu au depus cererea până la această dată, beneficiarii vor primi ajutorul începând cu luna depunerii cererii, în cazul în care documentele au fost depuse până în data de 20 a lunii respective sau începând cu următoarea lună, pentru actele depuse după data de 20.
             Beneficiarii au obligaţia legală de a comunica Serviciului Public de Asistenţă Socială orice modificare care survine în componenţa familiei sau în veniturile obţinute de membri acesteia. Pentru verificarea veridicităţii datelor înscrise în cererile şi formularele depuse,se vor  verifica cel puţin 60% dintre dosare, prin anchete sociale efectuate în teren aşa cum specifică şi legea.