12 iunie 2013

Haideţi să ne arătăm recunoştinţa şi respectul faţă de eroi!

        La fel ca în fiecare an,  Primăria Comunei Orlat, alături de instituţiile locale, va organiza joi, 13 iunie 2013, manifes­tarea anuală pentru marcarea Zilei Eroilor. Astfel, la ora 12, la Monumentul Eroilor din comu­nă se vor depune coroane de flori în memoria celor care s-au jertfit pentru ţară şi se va marca momentul solemn dedicat eroilor patriei.   Invităm cu acest prilej pe toţi locuitorii să ia parte la manifestările prilejuite de Ziua Eroilor la Orlat, comuna noastră  având o tradiţie istorică, militară şi eroică ce ar putea umple multe pagini de carte: vechi centru grăniceresc, câmp de bătălie în Primul Război Mondial şi cu fii ai satului care şi-au dat viaţa pe câmpurile de bătălie ale celor două războaie mondiale şi nu numai. 
      Progra­mul evenimentul cuprinde printre altele şi o slujbă de pomenire, recital de cântece şi poezii patriotice, scurte discursuri ale invitaţilor, ale reprezentanţilor autorităţilor locale.
  

DANSATORI de POVESTE



          De zece ani, dansatorii Clubului „Orlăţelul” reprezintă şcoala noastră cu mândrie la concursul anual, „Moştenire din bătrâni” ce se desfăşoară la Avrig. Fiecare participare a fost recompensată cu diplome şi cupe, în fiecare an ansamblul s-a situat pe podium.
          În acest an, pentru a doua oară, după  ansamblul „Junii”  din 2006, ansamblul „Mărginenii” au obţinul locul I

BANCIU  MARIA
SAVU  ANDREEA
CHERANU    DENISA
MUNTEAN  FLORINA
TOTOROANŢĂ  DANIELA
ROGOZ  IULIA
MARIN   RALUCA
TOPÎRCEAN  ADNANA
DAINA  ANDREEA
MARIN  CRISTINA
PAUL  IOANA
TOPÎRCEAN  SIMONA


PĂRĂU  PETRU
POP  PETRU
POPA   ALEXANDRU
TĂBAN  HORIA
TOPÎRCEAN  NICOLAE
BOGĂŢAN  IULIAN
GHIŞOIU   ADRIAN
POŞTA  COSMIN
BOGĂŢAN  ANDREI
BUMBEA  GHEORGHE
RIGHERIU  GHEORGHE
RIGHERIU  IONUŢ


          Programul prezentat este compus dintr-o suită de dansuri populare ale fetelor şi ale ficiorilor. Solista ansamblului ADNANA TOPÎRCEAN interpretează „Imnul Clubului”, ale cărui versuri oglindesc moştenirea obiceiurilor şi a tradiţiilor noastre, pe care le transmitem generaţiilor următoare, după care urmează: „Hodoroaga” – dans ficioresc din Orlat, vechi de peste 60 ani, „Sucitoarele” – dans al fetelor, „Învârtita” – Joc specific Orlatului şi „Jiana” – joc specific Mărginimii. 
          Prin ţinuta imaculată, prin felul de a-şi purta şi prezenta portul, prin sincronizarea şi executarea dansurilor precum şi prin bucuria ce se citea pe feţele lor, aceşti minunaţi  pui de orlăţeni  au cucerit juriul.
          Domnul Văleanu, membru al juriului, un veteran al dansurilor populare şi un cunoscut coregraf, a afirmat: „Învârtita cum o joacă aceşti copii nu am văzut-o jucată de zeci de ani, nu o să o mai văd curând şi sunt sigur că aşa de curat şi autentic nu o mai joacă decât puţini oameni în vârstă”. Sunt cele mai valoroase aprecieri primite din partea unui adevărat cunoscător.
          LE MULŢUMESC DANSATORILOR, că m-au făcut mândră că sunt orlăţană la fel cum le mulţumesc PĂRINŢILOR şi BUNICILOR care ne susţin munca.
Învăţătoare, Elena MORAR