25 februarie 2014

Temperaturi de primăvară şi ploi slabe, în următoarele două săptămâni

            Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) pentru 24 februarie - 9 martie vom avea un regim termic peste normalul perioadei, cu valori medii de 12 grade Celsius pe timpul zilei, asociate cu ploi slabe, în special de la jumătatea săptămânii viitoare.      
         În Transilvania, în perioada 24 - 26 februarie, regimul termic va fi caracterizat de valori în general apropiate de mediile multianuale specifice. Ziua va fi în medie de 5 - 8 grade, iar noaptea temperaturi uşor negative, de -3 şi -2 grade în medie. Valori mai mici sunt de aşteptat în zonele depresionare, unde minimele vor coborî spre -7 grade. De la mijlocul primei săptămâni până în jurul datei de 5 martie, vremea va fi în încălzire, determinând temperaturi mai ridicate decât cele înregistrate în mod obişnuit în această perioadă din an. Ziua vor fi în medie 7 - 12 grade, iar noaptea doar izolat, cu precădere în depresiunile din estul regiunii, vor mai fi valori uşor negative. O scădere de temperatură este probabilă şi pentru sfârşitul intervalului de prognoză. Probabilitatea pentru precipitaţii, predominat ploaie, va creşte pe parcursul celei de-a doua săptămâni de prognoză, în special în jurul datei de 5 martie.      
         La munte, în primele zile ale intervalului, se vor înregistra temperaturi apropiate de normalul climatologic al perioadei. Astfel, media maximelor se va situa în ecartul 0 - 3 grade, iar a minimelor între -6 şi -4 grade. Pentru restul intervalului sunt de aşteptat valori ziua în medie de 4 grade şi temperaturi minime în creştere, dar încă sub pragul de îngheţ, de -4 la -2 grade, reprezentând un regim peste cel mediu multianual. Probabilitatea pentru precipitaţii slabe, mixte, va fi mai mare în prima zi şi din nou după data de 3 martie.                      
        Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 24 februarie - 9 martie, are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia.

24 februarie 2014

INFORMARE privind situaţiile de urgenţă în contextul prognozelor meteorologice şi hidrologice

     În scopul prevenirii unor situaţii de urgenţă sau pentru înlăturarea operativă a efectelor negative create de acestea, în contextul prognozelor meteorologice şi hidrologice din primăvara acestui an, în scopul conştientizării de către cetăţeni a riscului pe care îl reprezintă inundaţiile, vă aducem la cunoştinţă următoarele informaţii cu menţiunea că cetăţenii pot consulta şi însuşi cele enumerate sub îndrumarea Serviciului Public Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Orlat:
- consultarea planurilor locale de apărare împotriva inundaţiilor aprobate pentru perioada 2007-2014 ;
- consultarea planurilor de situaţie ale Comunei Orlat afişate la sediul primăriei, unde sunt delimitate zonele inundabile din revărsări de cursuri de apă, scurgeri de pe versanţi şi ape interne, precum şi codurile de culori folosite pentru avertizările meteorologice şi hidrologice;
- participarea la adunările cetăţeneşti şi evenimentele de informare organizate în care se prezintă zonele cu risc la inundaţii, responsabilii cu avertizarea populaţiei, măsurile întreprinse de autorităţile locale, precum şi cele luate de fiecare cetăţean pentru a-şi apăra viaţa şi bunurile.
     Orice situaţie de urgenţă va fi raportată la nr. de tel.0269571104 int.17 sau la numărul unic de urgenţă 112.

21 februarie 2014

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 01/ 19 februarie 2014



            Recomandăm efectuarea tratamentului fitosanitar nr. II de iarnă, la toate speciile pomicole (seminţoase, sâmburoase) - pentru complexul de dăunători ce iernează pe pomi (larve hibernante a păduchelui din San Jose, ouă de paianjeni, ouă de afide).
            Tratamentul este curativ, aplicându-se pe parcelele şi/sau pomii pe care există rezervă biologică de dăunători. Produse de protecţie a plantelor recomandate:
1. JUVINAL 10 EC 0,1% sau
2. NUPRID OIL 004 CE 1,5% sau
3. CONFIDOR OIL SC 004 1,5% sau
4. MOSPILAN 20 SG 0,450 kg/ha + 0,5 % TOIL
           Perioada optimă de tratament: - La sfârşitul “repausului vegetativ” până la faza fenologică “urechiuşă de şoarece” la speciile pomicole seminţoase şi “buton verde” la speciile pomicole de sâmburoase.
           Alte recomandări:
- Tratamentul se va efectua în zile fără ploaie şi vânt, când temperatura atmosferică este mai mare de +50C.
- Produsele de protecţie a plantelor Nuprid Oil şi Confidor Oil sunt recomandate a se aplica toamna sau primăvara – numai 1 (un) tratament pe sezon. Volumul de soluţie utilizat la speciile pomicole sămânţoase este de 1500 l/ha (respectiv 1,5% produs comercial = 22,5 l produs comercial/ha), iar pentru speciile pomicole sâmburoase este de 1000 l/ha (1,5% = 15 l produs comercial/ ha).
         Ambalajele din carton provenite de la produse, se vor plia şi depozita, până la predarea acestora la distribuitorul de produse. Ambalajele din material plastic se vor clăti obligatoriu, de 3 ori, cu folosirea apei rezultate în rezervorul maşinii de tratat. Ambalajele clătite se depozitează în magazii şi se returnează distribuitorului.
         Citiţi cu atenţie prospectul produselor de protectia plantelor, înainte de utilizare! Se vor lua măsuri ce se impun pentru protecţia mediului înconjurator. Se vor respecta cu strictete normele de lucru cu produse de protectia plantelor, cele de securitatea muncii, de protectia animalelor.

                                          ANUNT PENTRU FERMIERI

      Va retinem atentia prezentandu-va cateva lamuriri referitoare la programul guvernamental 
ACHIZITIE TANC DE RACIRE PENTRU LAPTE
 . Programul guvernamental ACHIZITIE TANC DE RACIRE
PENTRU LAPTE - ajutor de minimis -  este destinat  crescatorilor de vaci cu un numar de 5 vaci,
organizati in asociatii profesionale, la nivel de comune.
Reglementare legala : HG 859/2013 cu completarile si modificarile ulterioare.

AVANTAJE :
  1. OBTINEREA GRATUITA A UNUI TANC DE LAPTE CU RACITOR;
  2. POSIBILITATEA DE A MENTINE LAPTELE LA TEMPERATURA DE 4 GRADE SI  A OBTINE UN LAPTE CONFORM, fara modificari ale parametrilor fizico-chimici;
  3. Cresterea pretului laptelui obtinut de la procesatori, odata cu livrarea  unei cantitati mai mari                  de lapte conform, colectat de la un numar mai mare de fermieri;
  4. Cunoasterea calitatii laptelui a fiecarui fermier , prin realizarea de analize periodice, care poate              duce la optimizarea gospodariilor privind genetica animalelor folosite,  tehnologia de muls, etc.
Etapele de parcurs in vederea achizitionarii tancurilor de lapte:
  1. Cererea initiala, care se completeaza la Primaria comunei de unde este asociatia de catre                 reprezentantul asociatiei (de regula presedintele);
  2. Completarea dosarului cu documente care atesta forma de organizare, lista membrilor, lista animale, hotarari AGA privind achizitia de tancuri de lapte, factura de achizitie, document de spatiu eliberat de Primarie. (Sunt acte care exista la nivel de asociatie si care se pot realiza destul de rapid).      Documentele se depun la Primarie, unde s-a inregistrat si cererea initiala.
  3. Primaria transmite cererea initiala si documentele la APIA in vederea obtinerii banilor ,                      suma care va fi virata in contul asociatiei crescatorilor de vaci .
Livrarea tancului de lapte, instalarea si punerea in functiune se face de catre firma care a emis factura de achizitie, imediat dupa plata facturii, fara alte costuri pentru asociatie.

CAPACITATEA
INALTIME
LUNGIME
LATIME
GREUTATE
PRET ESTIMATIV CU TVA

330 litri
1080 mm
1600 mm
1010 mm
150 kg
3267 EURO

520 litri
1254 mm
1730 mm
1110 mm
190 kg
3727 EURO

1000 litri
1512 mm
2275 mm
1410 mm
340 kg
4952 EURO
Alimentare curent electric: 230V, 50Hz
Capacitate 1000 litri, pentru 2 mulsori.
Robinet de golire 2” (toli).