18 iunie 2010

Marginimea Sibiului

           Revista Forbes o consideră cea mai romantică zonă de ecoturism din lume. La 400 de metri peste nivelul mării, respiraţi un aer perfect, iar căpiţele de fan sunt peste tot. În aceste locuri de vis, tradiţiile sunt puse la mare cinste de către locuitori. Zona este alcatuită din 18 localităţi, cu centrul la Salişte, toate având o moştenire etnologică, arhitecturală şi istorică unică. Cea mai veche aşezare este Răşinari din 1204, urmată de Tălmaciu - 1318, Orlat - 1322 şi Sălişte - 1354. Prin aspectele sale de cultură materială şi spirituală, Mărginimea Sibiului se înscrie între cele mai vechi vetre ale etnogenezei româneşti. Mărturiile arheologice atestă prezenţa omului pe aceste meleaguri, încă din perioada paleoliticului mijlociu ( cca 100.000 - 40.000 î.e.n. ). Numele de ,,mărgineni” a fost dat  locuitorilor acestor aşezări din judeţul Sibiu deoarece locuiau într-o zonă de contact între deal şi munte  pe vechea frontieră austro-ungară din sudul Transilvaniei. Această zonă era una agro-pastorală, ocupaţia  principală fiind creşterea animalelor. Stima de sine este bunul cel mai de preţ al ciobanilor de pe aceste meleaguri. Spre deosebire de oamenii de afaceri din reviste, care nu mai prididesc lăudându- şi averile, cei din Mărginime sunt în general discreţi cu banii lor. Nu cer nimic de la nimeni, dar vor să fie lăsaţi în pace. "Dacă n-ai adunat în tinereţe n-ai cu ce să-ţi grijeşti bătrâneţile", de aici şi viaţa chibzuită.

          Mărginimea Sibiului a devenit un punct important al turismului rural românesc, aici dezvoltându-se numeroase pensiuni ce vă pot oferi condiţiile necesare petrecerii unui sejur de neuitat. Atmosfera tipic ţărănească, păstrarea intactă a tradiţiilor şi obiceiurilor, ospitalitatea sătenilor măresc atractivitatea pentru aceste locuri. Nunta tradiţională de la Sibiel, peisajele Mărginimii, ospitalitatea oamenilor şi vechimea agroturismului din Sibiel au adus Mărginimii Sibiului un "Măr de Aur", echivalent al premiului "Oscar" în domeniul turismului.          
          Mărginimea Sibiului cuprinde 18 localităţi:  Boiţa, Sadu, Râu Sadului, Tălmaciu, Tălmăcel, Răşinari, Poplaca, Gura - Rîului, Orlat, Fântânele, Sibiel, Vale, Sălişte, Galeş, Tilişca, Rod, Poiana  Sibiului şi Jina. Limita la răsărit este Boiţa, aşezată pe malul drept al Oltului, la intrarea în defileul cu acelaşi nume, iar limita de vest este comuna Jina, având drept graniţă râul Sebeş. 
          Mărginimea este deseori considerată esenţa Ardealului. Costumul tradiţional popular este uşor de recunoscut prin combinaţia alb-negru. Satele din mărginime stau mărturie identităţii culturale a românilor pe aceste meleaguri. Portul popular din Mărginimea Sibiului este purtat cu mândrie la sărbători, mesteşugurile moştenite din moşi-strămoşi sunt practicate cu succes şi astăzi.

Sursa foto: AJTS.
      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu