Copiii care au frecventat centrul de vacanţă “Năzdrăvanii” ORLAT, aflat la a III-a ediţie, au avut parte de zile interesante, centrul de vacanţă fiind un proiect organizat de Asociaţia de prietenie « Ille et Vilaine – Sibiu », în fiecare vară, timp de două săptămâni, din anul 2004. Acest proiect este adaptat după un model francez şi este o structură pentru copiii între 6 şi 14 ani, ce propune activităţi adaptate intereselor şi ritmului lor având ca scop favorizarea dezvoltării copiilor şi accesul lor la autonomie. Ele sunt realizate de către profesionişti, numiţi « animatori în tehnici de animaţie » care au urmat o formare în acest scop. Animatorii centrului de vacanţă Orlat au fost: prof. Mihaela Băcilă şi studenta Iulia Mihu, formate în tehnicile de animaţie în cadrul Centrului de formare profesională autorizată al Asociaţiei de prietenie „Ille et Vilaine – Sibiu” şi un marionetist din Franţa, Fabian Moretti.
Centrul de vacanţă “Năzdrăvanii” 2010, a fost organizat la Şcoala cu clasele I-VIII “Ion Pop Reteganul Orlat”, care a pus la dispoziţia centrului C.D.I.- ul şcolii, cabinetul de informatică şi sala de sport, unde s-au desfăşurat cele mai multe activităţi. Asociaţia “Orlat - Saint Gregoire” a sprijinit acest proiect ocupându-se de cazarea animatorului din Franţa şi de bunul mers al desfăşurării Centrului de vacanţă. În acest an, Centrul de vacanţă a funcţionat cu un număr de 20 de copii, care au fost prezenţi pe toată perioada, cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani, iar alţii care s-au înscris pentru o perioadă de 2, 3 sau 4 zile, totalizând un număr de 28 copii, inclusiv copii din alte localităţi. Au fost următoarele ateliere de lucru:
▪ pictură pe lemn ,
▪ lucrări de traforaj ,
▪ împletirea în patru, brăţări din fire plastice,
▪ confecţionarea figurinelor din aluat,
▪ dansuri populare şi moderne,
▪ confecţionarea unor măşti din baloane,
▪ gastronomie ( un tort de biscuiţi pentru ziua onomastică a unei fetiţe şi prăjitura “Rafaelo” pentru petrecerea finală),
▪ colorat ( au colorat planşe inspirându-se din cărţile de poveşti preferate).
Confecţionarea de marionete, sub îndrumarea animatorului francez Fabian Moretti, a dus la organizarea unui teatru de marionete de către copii. Drumeţiile pe Cetate, la Mănăstirea Orlat, la Staţia de epurare,diferitele jocuri în care s-au antrenat şi au concurat au fost de asemenea atractive pentru cei mici.
Pe parcursul întregii perioade copiii au avut la dispoziţie sala de sport a şcolii, unde au jucat tenis de masă, volei, handbal, fotbal. Şcoala a pus la dispoziţie şi un loc de odihnă pentru copii, necesar după masa de prânz şi mai ales în perioada orelor de caniculă. Excursia la Sibiu a rămas în amintirea copiilor datorită vizitei la muzeul de istorie, a expoziţiei cu reptile şi a pizzei pe care au servit-o cu mare poftă, leagănelor, toboganelor şi partidei de şah din parcul Tineretului. Pentru unii dintre copiii, care circulă numai cu autoturismul, călătoria cu trenul la Sibiu, a fost o premieră, pe care nu o vor uita curând.
Taxa de înscriere în Centrul de vacanţă “Năzdrăvanii” a fost de 50 lei/ 5 lei pentru o zi, taxă din care au fost acoperite cheltuielile pentru gustări, materiale (hârtie, lipici, mingi, set pentru tenis de masă, etc.), biletele de călătorie dus-întors la Sibiu, biletele de intrare la muzeu şi pizza. Copiii au primit două gustări pe zi constând din fursecuri, prăjiturele, napolitane, cornuri cu ciocolată, iaurturi, fructe (mere, banane, piersici, pepeni – fiind preferaţii lor).
Credem că Centrul de vacanţă le-a dat posibilitatea de a avea o vacanţă plăcută micilor şcolari, o vacanţă pe care nu o vor uita!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu