28 februarie 2011

COLECTAREA SELECTIVĂ A DEŞEURILOR


           Legea nr.132/2010 privind organizarea colectării selective a deşeurilor are ca scop creşterea gradului de reciclare şi de valorificare a deşeurilor colectate selectiv şi a gradului de informare şi de conştientizare, precum şi educarea angajaţilor cu privire la colectarea selectivă şi managementul deşeurilor.
         În cadrul primăriei au fost achiziţionate un număr de 6 coşuri colorate şi inscripţionate corespunzător pentru colectarea selectivă a deşeurilor astfel:
-hârtie şi carton;
  -metal şi plastic;
   -sticlă.
          Angajaţii sunt obligaţi să arunce gunoiul menajer şi deşeurile colectate selectiv doar în coşurile de gunoi special inscripţionate. Coşurile de gunoi din birourile în care îşi desfăşoară activitatea angajaţii se folosesc doar pentru colectarea deşeurilor de hârtie şi carton.  Deşeurile colectate selectiv vor fi stocate temporar în  containere aflate într-un spaţiu special amenajat aflat în cadrul instituţiei. Se va face raportarea lunară a rezultatelor colectării selective către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului , conform datelor care reies din Registru de evidenţă a deşeurilor colectate selectiv.
         În holul primăriei, aproape de intrare va fi organizat un punct de colectare selectivă a deşeurilor, pentru vizitatorii instituţiei, marcat corespunzator prin săgeţi. Se va încheia  un contract pentru preluarea deşeurilor colectate selectiv potrivit dispoziţiilor Legii nr.132/2010 cu S.C.”Schuster&CO Ecologic” S.R.L., pe perioadă de 1 an, deşeurile colectate selectiv vor fi ridicate în ultima zi lucrătoare a fiecărei luni.

07 februarie 2011

Gestionarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice

         
           Noua legislaţie privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE),  Hotărârea de Guvern nr. 1037/2010, aduce modificări importante pentru toţi actorii acestei pieţe – producători, importatori şi asociaţii colective, autorităţi publice, colectori şi reciclatori şi chiar deţinători de deşeuri electrice şi electronice. Hotărârea de Guvern nr. 1037/2010 a fost adoptată în 13 octombrie 2010 şi publicată în Monitorul Oficial nr. 728/2.XI.2010. Acest act normativ abrogă vechiul  H.G. 448/2005 care reglementa gestiunea DEEE-urilor în România şi stabileşte cadrul juridic pentru toţi actorii implicaţi în această activitate.        
          Sintetic, cele mai importante modificări pe care H.G. 1037/2010 le aduce, privesc:
          Autorităţile publice – acestea au obligaţia de a asigura existenţa şi funcţionarea unui punct de colectare DEEE la fiecare 50.000 locuitori, dar nu mai puţin de unul la fiecare localitate. Faţă de actuala situaţie în care ne aflăm, când punctele de colectare municipale există doar prin excepţie, apariţia acestor locaţii destinate populaţiei creează infrastructura necesară şi pune bazele unei creşteri a fluxului de deşeuri. În acest sens Primăria Comunei Orlat a încheiat un protocol de colaborare cu Asociaţia Recolamp, singura organizatie specializata in gestionarea deseurilor din surse de lumina, autorizata de Ministerul Mediului si Padurilor. Astfel, cetăţenii au la dispoziţie la sediul primăriei recipienţi de colectare a surselor de lumină uzate ( becuri şi tuburi fluorescente), Asociaţia Recolamp suportă costul colectării şi reciclării.
         Distribuitorii şi comercianţii - au obligaţia de a accepta gratuit toate aparatele electrice sau electronice uzate, inclusiv becuri economice sau tuburi fluorescente, de la orice client care achiziţionează un produs similar. În plus, comercianţii nu mai pot accepta la vânzare sau în utilizare echipamente pentru care furnizorul nu poate prezenta un certificat valabil de producător. La punctele de vânzare este obligatorie informarea clienţilor cu privire la reciclarea echipamentelor electrice şi electronice: obligaţia de a nu fi eliminate ca deşeuri nesortate; sistemele de colectare puse la dispoziţia populaţiei; semnificaţia marcajului „pubela barată”; efectele nocive asupra mediului şi sănătăţii.
         Producătorii (şi, prin asimilare, importatorii) – pentru prima oară, vor avea ţinte individuale de colectare şi reciclare, calculate ca un procent din cantităţile de echipamente electrice şi electronice puse pe piaţă în ultimii doi ani. Normele de aplicare vor fi elaborate în termen de 90 de zile de la data publicării noului H.G. şi vor detalia ţintele procentuale, ţinând cont de datele raportate de către producători şi organizaţii colective la Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului.
         Mai mult, pentru aceia care vor să îşi gestioneze singuri produsele arse sau uzate, şi nu prin intermediul unei organizaţii colective, au fost stabilite pentru prima dată obligaţii legale distincte. Astfel, aceştia trebuie să organizeze gestionarea deşeurilor în baza unui plan de operare, prevedere valabilă până acum doar pentru asociaţiile colective. În plus, ei trebuie să depună o garanţie financiară care să demonstreze acoperirea finanţării gestionării DEEE-urilor, care constituie ţinta individuală.
      În baza analizei planului de operare şi a constituirii garanţiei financiare,  producătorilor individuali li se va elibera certificatul de producător. Acest certificat este o condiţie obligatorie pentru comercializarea propriilor produse.
       Organizaţiile colective – vor avea de îndeplinit ţintele cumulative ale producătorilor de la care au preluat responsabilitatea şi sunt obligate să asigure provizioane pentru acoperirea cheltuielilor necesare gestionării DEEE provenite din echipamentele producătorilor ieşiţi de pe piaţă, astfel încât deşeurile acestora să nu rămână neadministrate.
     Operatorii de colectare şi reciclare - au obligaţia să ţină evidenţa DEEE-urilor, atât la intrarea cât şi la ieşirea din instalaţiile de reciclare. În plus, un reciclator are obligaţia de a se reautoriza, individual, pe fiecare categorie de deşeuri electrice şi electronice pentru care deţine efectiv capacitatea de reciclare.
      În perioada imediat următoare sunt aşteptate normele de aplicare a Hotărârii de Guvern 1037/2010 şi se vor cunoaşte cu exactitate toate implicaţiile pe care această nouă legislaţie le va produce.
      Sursele de lumină sunt deşeuri periculoase ce trebuie reciclate!