12 martie 2013

Activitatea Serviciului Public Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al localităţii Orlat în perioada 1 ianuarie 2012 – 31 decembrie 2012



Serviciul Public Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al localităţii Orlat era  format, la începutul anului 2012, din 50 de persoane, grupate în personal de conducere şi coordonare, două grupe de intervenţie şi şase grupe specializate. El a fost reorganizat prin Hotărârea hr. 24 din 30 martie 2010 în serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă de categoria I.
Formaţia de pompieri este compusă din două echipe de intervenţie conduse de un şef formaţie şi doi şefi de echipă. Membrii formaţiei s-au întrunit de două ori pe lună, în a doua şi a patra săptămână, când se face instructajul periodic şi întreţinerea tehnicii din dotare.
Membrii compartimentului de prevenire şi cei din echipele de specialitate s-au instruit după planurile anuale.
Structura Serviciului Public Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă nu s-a modificat pe parcursul anului 2012.
      Activităţile de prevenire deşfăşurate de serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă al Comunei Orlat, pe parcursul  anului 2012, au fost următoarele:
În perioada analizată au fost efectuate un număr de 68 de controale la gospodăriile populaţiei şi un număr 16 la instituţiile din subordinea consiliului local.
S-au făcut  activităţi de informare preventivă lunară a populaţiei,  care care au cuprins 24 da teme axate pe măsuri de prevenire a incendiilor pentru folosirea sobelor, a afumătorilor şi la instalaţiile de iluminat şi de forţă; prevenirea incendiilor la gospodăriile populaţie.

       Principalele cauze şi măsuri de prevenire a incendiilor

       Prevederi generale privind arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale.
       Alte teme:
- informarea populaţiei privind măsurile de prevenire a incendiilor pe timpul curăţeniei de primăvară;
 – prevenirea incendiilor în timpul lucrărilor agricole;
– informarea populaţiei privind regulile de prevenire şi stingerea incendiilor pe timpul campaniei de vară şi depozitarea furajelor şi cerealelor;
– reguli de prevenire a incendiilor şi protecţie a populaţie specifice sezonului cald.
- prevenirea incendiilor în perioade lucrărilor agricole;
– reguli pentru prevenirea incendiilor şi asigurarea evacuării persoanelor din incintă în situaţii de urgenţă spre spaţiile de cazare şi/sau servirea mesei.
 – instituirea regulilor şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor pentru clădirile de cult;   
- reguli pentru prevenirea incendiilor cu ocazia sărbătorilor religioase şi activităţilor religioase desfăşurate cu ocazia Anului Nou.

În perioada analizată s-a intervenit pentru limitarea şi stingerea a 13 incendii, dintre care 10 au constat în incendierea vegetaţiei uscate şi 1 intervenţie pentru înlăturarea efectelor ca urmarea a unui inundaţii care a avut loc pe teritoriul comunei Orlat.
Celelalte cauze ale incendiilor la care s-a intervenit a fost unul de natură electrică, la o casă de locuit care a afectat acoperişul imobilului parţial şi anexele din lemn învecinate care au fost distruse total de foc.
În concluzie activitatea membrilor S.P.V.S.U. s-a concretizat prin activităţi de prevenire realizate prin controale la instituţiile din subordine, operatori economice şi gospodăriile populaţiei şi prin activităţi de informare a populaţie. Activitatea de intervenţie a constat în limitarea şi stingerea incendiilor din teritoriul administrativ teritorial al comunei şi eliminarea consecinţelor unor situaţii de urgenţă, în cazul de faţă inundaţii.

                                                          ref. Reu Ovidiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu