23 aprilie 2013

Sistemul de Informatii Schengen II SIS II


         UN AJUTOR PENTRU A  CIRCULA ÎN LIBERTATE SI A TRAI ÎN SIGURANTA

Ce este spatiul Schengen?

             Spatiul Schengen reprezinta o zona întinsa de pe continentul european în care au fost eliminate controalele la frontierele interne comune. Tarile participante aplica norme comune privind controalele la frontierele externe ale spatiului Schengen, precum si în ceea ce priveste acordarea vizelor si cooperarea în materie penala între serviciile politienesti si judiciare .

Ce este Sistemul de Informatii Schengen?

             Sistemul de Informatii Schengen ( si generatia a doua a sistemului – SIS II) sta la baza cooperarii din spatiul Schengen. Cu ajutorul acestui sistem de informatii, autoritatile de control la frontierele nationale, autoritatile vamale si autoritatile politienesti însarcinate cu efectuarea verificarilor atât la frontierele externe, cât si în interiorul spatiului Schengen pot transmite alerte cu privire la persoanele cautate sau disparute, precum si cu privire la obiecte, cum ar ­fi autovehiculele si documentele furate. Astfel, SIS II preia rolul important de a compensa des­ in area controalelor la frontierele interne si faciliteaza libera circulatie a persoanelor în spatiul Schengen. SIS II ofera informatii cu privire la persoanele care nu au drept de intrare sau de sedere în spatiul Schengen sau care sunt cautate în legatura cu anumite activitati infractionale. De asemenea, SIS II contine informatii privind persoanele disparute, în special copiii sau alte persoane vulnerabile care au nevoie de protectie. În SIS II se înregistreaza si detalii ale anumitor obiecte, precum autoturisme, arme de foc, ambarcatiuni si documente de identitate despre care se presupune ca au fost pierdute, furate sau folosite pentru savârsirea unei infractiuni.
                  În esenta, o autoritate vamala, politieneasca sau judiciara ori o autoritate administrativa competenta dintr-o anumita tara poate emite o „alerta” cu descrierea persoanei sau a obiectului cautat. Scopurile emiterii unei alerte sunt:
• de a refuza intrarea persoanelor care nu au drept de intraresau de sedere pe teritoriul spatiului Schengen;
• de a gasi si a retine o persoana pe numele careia a fost emis un mandat european de arestare;
• de a facilita localizarea persoanelor la cererea autoritatilor judiciare sau de aplicare a legii;
• de a gasi si a proteja o persoana disparuta;
• de a gasi bunuri furate sau pierdute.
              În SIS II se stocheaza datele necesare pentru identi­ficarea unei persoane (inclusiv fotogra­fia si amprentele), precum si informatiile relevante cu privire la alerta (inclusiv actiunea care trebuie întreprinsa).

Ce autoritati au acces la datele din SIS II?

Numai autoritatile nationale de aplicare a legii, autoritatile judiciare si autoritatile administrative au acces la SIS II. Aceste autoritati pot accesa datele din SIS II de care au nevoie strict în scopul îndeplinirii sarcinilor lor. Agentiile europene EUROPOL si EUROJUST au drepturi de acces limitate, pentru efectuarea anumitor tipuri de interogari.

Cum se asigura protectia datelor cu caracter personal?

Autoritatile din ­ fiecare tara care utilizeaza SIS II sunt obligate sa veri­fice calitatea informatiilor pe care le introduc în sistem. În spatiul Schengen exista cerinte stricte privind protectia datelor. Daca se stocheaza date cu caracter personal despre o anumita persoana, respectiva persoana are dreptul de a
solicita acces la acestea si de a se asigura ca ele sunt exacte si introduse în mod legal. În caz contrar, persoana are dreptul de a solicita corectarea sau stergerea acestora. Accesul poate ­ respins numai daca acest lucru este indispensabil pentru aplicarea unei prevederi legale referitoare la o alerta si pentru protejarea drepturilor si a libertatilor altor persoane.

Ce se întâmpla daca numele meu este folosit în mod abuziv de catre un infractor sau o persoana intrata ilegal în spatiul Schengen?

Uneori, cei care comit o infractiune sau care încearca sa intre sau sa stea în spatiul Schengen folosesc o identitate falsa. Aceasta utilizare abuziva implica adesea acte de identitate pierdute sau furate. Daca o asemenea situatie duce la introducerea unei alerte în SIS II, ea poate cauza di­ficultati pentru persoana nevinovata a carei identitate a fost furata. Au fost puse însa în aplicare proceduri detaliate pentru a proteja interesele acestor persoane nevinovate (a se vedea mai jos).

Solicitarea accesului la datele cu caracter personal pentru corectarea sau ƒstergerea acestora ƒsi în caz de utilizare abuziva

În cazul în care considerati ca datele dumneavoastra cu caracter personal au fost folosite abuziv sau trebuie corectate sau sterse, puteti solicita accesul la acestea în orice tara membra a spatiului Schengen, contactând autoritatea competenta (în general, autoritatea nationala de protectie a datelor sau autoritatea care raspunde de calitatea datelor nationale introduse în SIS II). Daca va a–flati în afara spatiului
Schengen, puteti contacta consultatul unui stat Schengen din tara în care locuiti în acel moment. Veti primi un raspuns referitor la solicitarea dumneavoastra în cel mult trei luni. Pentru informatii suplimentare accesati:ec.europa.eu/dgs/home-a airs/sisii
© iStockphoto





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu