06 mai 2010

INTERVIU CU UN MEDIC - dl.dr. Nicolae Galani


    *    Originar din Grecia, Com. Breaza (Distraton), născut la data de 14.11.1922.
    *    Studii: Universitatea de Medicina  şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”   din   Cluj-Napoca - 1949 .
    *    Este căsătorit cu Lucia Galani şi are un fiu, Adrian Galani .

          Un om grijuliu, un specialist bun şi un sot exemplar este dl.Nicolae Galani, cetăţean de onoare al comunei noastre, un om care s-a afirmat în societate, un om deosebit de altruist. Pe lângă cunoştinţe şi pricepere, intuiţia joacă un rol important în medicină!

  -Vorbiţi-ne puţin despre meseria pe care aţi făcut-o, putem afirma, ca pe o artă!
  - Dupa terminarea studiilor, am primit diverse repartiţii prin ţară, pentru ca, după 10 ani, în 1959 să ajung în Orlat, unde am ramas până astăzi. După război erau medici puţini, fiindcă mulţi muriseră pe front. Era mult de lucru. Atunci am primit în grijă şi dispensarul de la Gura-Râului. Eram în serviciu zi şi noapte, având program atât la Orlat, cât şi la Casele de naşteri. O perioadă de timp am lucrat şi medic radiolog având în comună, la dispensar un aparat pentru examene radiologice, îndeosebi fracturi, boli pulmonare, şi afecţiuni gastro-intestinale. Întreaga activitate am desfăşurat-o cu bine şi cu ajutorul cadrelor medii sanitare, având bune rezultate în combaterea şi profilaxia boliilor, cât şi în activitatea de igienizare a celor două comune. În ultimii ani, deoarece pasiunea pentru algerea facută nu are vârstă şi nu oboseşte niciodată, am lucrat voluntar ca medic sportiv, însoţind la meciuri echipa de fotbal din comună.

 - Ce va determinat pe dumneavoastră să alegeţi în viaţă medicina?
 - Am ales medicina din placere şi cu dorinţa de a ajuta oamenii bolnavi.

 - Care sunt cele mai mari satisfacţii pe linie profesională?
 - Satisfacţia că am avut rezultate bune în meseria de medic şi apreciererea deosebită primită din partea oamenilor din comună.

 - Aţi răspuns la toate solicitarile, indiferent de oră ( cel puţin noi aşa ştim) ?
  -Da! Atât în Orlat, cât şi în Gura-Raului, atât ziua, dar şi noaptea.

-  În această meserie, momentele critice sunt frecvente. Conştientizează medicii noştri de azi că viaţa unui om se află complet în mâinile lor şi că trebuie să ştii cum să reacţionezi, căci, dacă nu te poţi stăpâni, pierzi pacientul?
 -Sigur că da, medicii îşi fac întotdeauna datoria pe cât se poate de bine, în mod conştiincios.

 - Aţi investigat de-a lungul timpului şi cauzele care duc la persistenţa, recidiva unor afecţiuni tratabile sau considerate ameliorate? Care sunt acestea?
 -  Indiferent de afecţiune, cunoaşterea factorului cauzator de boală este foarte importantă în stabilirea diagnosticului şi terapiei.

- Deşi sunteţi în pensie ne puteţi spune care credeţi că sunt afecţiunile cu o mai mare adresabilitate în ultimii ani?
- Bolile cardio -vasculare şi diabetul sunt cele mai frecvente afecţiuni întâlnite în rândul populaţiei în ultimii ani. Prin educaţia sanitară a întregii populaţii am dus muncă de profilaxie a acestor două afecţiuni, dar şi a celorlalte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu