25 mai 2011

Clubul ORLĂŢELUL

               La Clubul ORLĂŢELUL petrecem timpul liber în scopul revigorării tradiţiilor şi obiceiurilor locale, dezvoltării unei atitudini pozitive faţă de valorile culturale ale trecutului şi prezentului.
              "Acest club al elevilor, de la Şcoala cu clasele I – VIII  „Ion Pop Reteganul”  - Orlat îşi desfăşoară activitatea în incinta şcolii. Activităţile care se derulează fac parte din programa opţională a diferitor clase, aprobată de C.D.Ş. - ul şcolii şi I.S.J. Sibiu. Activi- tăţile se derulează în cadrul orelor de curs (orele opţionale) sau, după orele de curs ale elevilor, în aceste cazuri, cuprind activităţi extra- curiculare şi extraşcolare organizate pe ateliere de lucru, coordonate de dascălii şcolii şi ai grădiniţei.
             Ansamblul de dansuri populare „MĂRGINENII”, este unul din atelierele de lucru, care are cele mai multe apariţii în public, prin participarea la diferite manifestări culturale locale, judeţene sau naţionale. De aproape zece ani, ansamblul de dansuri populare (care a avut mai multe denumiri), participă constant la Festivalul „Moşte- nire din bătrâni” de la AVRIG – Jud. Sibiu,  unde prezintă dansuri populare locale, transmise din generaţie în generaţie, culese şi prelucrate la Clubul „ORLĂŢELUL”. La acest festival, generaţiile de dansatori, au fost apreciate pentru: autenticitatea costumelor, a prezenţei scenice, a păstrării şi transmiterii obiceiurilor şi tradiţiilor locale şi nu în ultimul rând al dansului autentic. Aceste aprecieri s-au materializat prin obţinerea de premii (locul I, II sau III) în acest an, a obţinut locul II în data de 8.05.2011.
           Aceste dansuri, vor să surprindă jocuri ficioreşti, jocuri ale fetelor, învârtite bătrâneşti însoţite de strâgături cu mesaje sub- înţelese şi jocul şteagului care se făcea la nunţile ţărăneşti.
           Nu degeaba ne identificăm prin aceste strigături:
                 De la clubul „ORLĂŢEL”                     
                 Vin copii de mărgineni,
                 S-arate ce-au moşteni,
                 Din străbunii cei vestiţi"
            ne spune responsabilul Clubului, înv. ELENA MORAR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu