24 mai 2011

Fonduri europene - Măsura 221 - „Prima împădurire a terenurilor agricole”

               România va beneficia, până în 2013, de 229 de milioane de euro, prin contribuţie comunitară şi naţională, pentru finanţarea de proiecte aferente Măsurii 221 - „Prima împădurire a terenurilor agri- cole”. Potrivit Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în urma celor patru sesiuni pentru depunerea de proiecte, 1-28 februarie, 2-31 mai, 1-30 septembrie şi 2-30 decembrie, se vor acorda 50 de milioane de euro, fonduri nerambursabile.
            Implementarea măsurii 221 are ca scop îmbunătăţirea condi- ţiilor de mediu în spaţiul rural prin folosirea şi gospodărirea durabilă a terenurilor agricole prin împădurire. România deţine peste 7 milioane de hectare de terenuri cu fertilitate agricolă scăzută, potenţial apt pentru împăduriri. De asemenea, prin creşterea suprafeţei de pădure se urmăreşte protecţia apelor, solurilor şi creşterea calităţii aerului, produ- cerea de biomasă, inclusiv masă lemnoasă de calitate, menţinerea sau creşterea biodiversităţii.
            Solicitanţii fondurilor nerambursabile pot fi persoane fizice, inclusiv persoane fizice autorizate, persoane juridice, grupuri sau asociaţii de persoane fizice sau juridice, precum şi autorităţile publice locale deţinătoare de teren agricol. Suprafaţa agricolă propu- să pentru împădurire trebuie să fie de minimum 0,5 hectare, iar solici- tantul să facă dovada deţinerii terenului. Măsura 221 nu oferă sprijin financiar înfiinţării plantaţiilor forestiere de pomi de Crăciun şi pentru producerea de energie regenerabilă.
            Prin Măsura 221 se pot acorda trei tipuri de plăţi nerambursabile: o primă pentru lucrările de înfiinţare, o alta pen­tru lucrările de întreţinere a plantaţiei pe o perioadă de cinci ani, începând cu anul înfiinţării, şi o primă compen­sa­torie anuală, fixă pe hectar, pentru pier­de­rea de venit ca urmare a împăduririi, acordată pe o perioadă de 15 ani, în­ce­pând cu anul înfiinţării. Nivelul plăţilor pen­tru înfiinţarea plantaţiei forestiere se încadrează între 1.560 şi 1.900 de euro, fiind diferenţiate pe zone geografice. Prima anuală pentru lucrările de între­ţinere a plantaţiei este, de asemenea, diferită în funcţie de zonele geografice. În zona de câmpie, plata va fi de 1.336 de euro, eşalonată pe cinci ani, în zona de deal - 1.155 de euro, iar la munte, suma pen­tru toţi cei cinci ani va fi de 826 de euro. Prima compensatorie fixă anuală pe hectar pentru pierderea de venit ca ur­mare a împăduririi, pentru o perioa­dă de 15 ani, începând cu anul înfiin­ţării, este de 215 euro pentru fermieri şi 110 euro pentru nonfermieri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu