15 iunie 2011
ISTORIA construirii Monumentului EROILOR – ORLAT
Eroii sunt perpetuaţi de memoria urmaşilor. Poporul nu-şi uită eroii, deoarece acest fapt ar însemna pierderea identităţii istorice. Eroii nu trebuie să fie deplânşi, pentru că jertfa lor a fost deliberat acceptată. Eroii sunt şi trebuie să fie admiraţi, după cum scrie Vasile Alecsandri în „Deşteaptă-te, Române”:
„Fericit acel ce calcă tirania sub picioare,
Care vede-n a lui ţară libertatea re-nviind,
Pentru patria sa moare, nemurire moştenind.”
Ca orice comunitate din ţară şi comunitatea din comuna Orlat, îşi cinsteşte eroii, din cele mai vechi timpuri, în ziua „Înălţării Domnului”, sărbătoare la organizarea căreia este implicată – Biserica, Primăria şi Şcoala.
Pe lângă „Troiţa de pe Cetate”, Mormintele eroilor din curtea bisericii, cinstim şi acest Monument ridicat în curtea Căminului cultural, în memoria eroilor căzuţi în primul şi cel de-al doilea război mondial.
Acest monument, a fost ridicat printr-un efort deosebit depus de: învăţătorii Ioan TĂNASE şi Simion LOLOIU, primarul Nicolae POPLĂCEAN şi cu sprijinul neprecupeţit al autorităţilor locale.
Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, în anul de graţie 1946, - sfârşit de război -, oameni săraci din punct de vedere material dar bogaţi sufleteşte, au reuşit să găsească resurse materiale. Sprijiniţi şi îndrumaţi de cei doi învăţători, un grup de 26 de tineri, fete şi feciori, în decursul a două săptămâni au format un cor pe două voci,au interpretat o piesă şi au învăţat să joace dansuri populare, reuşind să prezinte un atractiv program artistic pe scena Căminului cultural. Din încasările obţinute s-a demarat acţiune de construire a monumentului.
S-a căutat un „Crucer de monumente” în împrejurimi şi a fost găsit în Sibiu, în spatele gării. După ce a fost contactat s-au desfăşurat negocierile referitoare la preţ şi formă. Modelul ales este cel care se poate observa: pe o faţă este scris numele a 25 eroi morţi în primul război mondial, iar pe cealaltă faţă sunt aplicate 32 poze cu numele eroilor morţi în cel de-al doilea război mondial, poze achiziţionate de la familiile eroilor.
Printre oamenii deosebiţi care şi-au adus contribuţia necondiţionat, au fost fraţii LUCA, Ioan şi Nicolae, zidari de meserie şi fiii acestora, Gheorghe şi Nicu, care au turnat gratuit fundaţia şi treptele monumentului. Cimentul, mozaicul şi fierul beton au fost obţinute de la fabrica din comună, piatra pietrişul şi nisipul au fost aduse de părinţii şi fraţii eroilor, aceştia executând şi săpăturile necesare pentru turnarea fundaţiei. La trei săptămâni după turnarea fundaţiei, monumentul a fost gata şi a fost transportat de la Sibiu, cu 4 care trase de boi, însoţite de mai mulţi bărbaţi, care au supravegheat, cu mare atenţie, transportul.
La instalarea monumentului a participat şi crucerul. Acesta a fost ajutat de zidarii locali la fixarea părţilor componente: soclul, placa de susţinere, monumentul propriu-zis fotografiile şi o placă mică pe care este înălţat vulturul.
Pentru finalizarea acestui obiectiv şi acoperirea cheltuielilor de instalare şi amenajare a spaţiului înconjurător, acei tineri inimoşi, care au demarat acţiunea, au continuat să prezinte spectacole în Mărginime, obţinând fondurile necesare.
Sfinţirea monumentului s-a făcut la 1 iunie 1946, de către preoţii parohi, Ioan BECICHERI şi Ioan CAISIN, alături de cetăţenii comunei.
Suntem datori să cinstim memoria eroilor comunei noastre, acum şi-ntotdeauna şi suntem bucuroşi că, acum ca şi în trecut, sunt oameni cu suflet mare care sunt conştienţi de importanţa morală a acestor manifestări şi oferă sprijin necondiţionat.
Cules de înv. Elena MORAR, de la d-nul înv. Ioan TĂNASE, în anul 1993
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu