31 ianuarie 2011

Boboteaza la Orlat


             Înainte de Praznicul Botezul Domnului preoţii se deplasează pe la casele oamenilor pentru a le sfinţii gospodăriile cu Agheasma  Mare, cea care se sfinţeşte dimineaţa în biserica ortodoxă Sfântul Nicolae. Această tradiţie dă prilej de bucurie pentru fiecare credin- cios, care se pregăteşte în mod special prin curăţirea caselor şi a gospodăriilor, pentru a-l aştepta pe preotul parohiei să le binecu- vânteze gospodăria prin botez.
            În ziua Praznicului Botezul Domnului după oficierea Sfintei Liturghii, preoţii împreună cu credincioşii se deplasează într-un anumit loc pentru Sfinţirea Mare a Apei de Bobotează. Începând cu anul 2009 acest loc s-a stabilit a fi în faţa troiţei mari din apropierea Căminului Cultural. Această troiţă, minunată lucrare de artă creştină înfrumuseţează în mod deosebit centrul Orlatului, fiind un simbol al dragostei faţă de credinţa strămoşească.
           Familia ALBU de pe str.Învingerii a pus la dispoziţia comu- nităţii un recipient deosebit, confecţionat din lemn şi prevăzut cu robinete, spre a facilita umplerea uşor a diferitor recipiente cu apa sfinţită. Acest recipient rămâne până seara, pentru ca toată lumea să se bucure de binefacerile apei sfinţite de la Bobotează.   Apa sfinţită la Bobotează, ziua în care se sfinţesc toate apele, nu se alterează şi poate fi înmulţită la casele noastre pentru tot anul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu