31 ianuarie 2011

DIVORT - LA PRIMARIE incepand cu 1 ianuarie 2011


              Potrivit legislaţiei în vigoare, de la 1 ianuarie 2011 a fost introdusă procedura divorţului prin acordul părţilor, căsătoria putând fi desfăcută de ofiţerul Stării Civile sau de notari. Consiliul Local al COMUNEI ORLAT nu a hotărât încă o taxa specială pentru desface- rea căsătoriei. Taxa la notariatele din Sibiu, spre exemplu, este de aproximativ 60 de lei.
             Metodologia privind aplicarea divorţului prin acordul părţilor, prevede că ofiţerul de stare civilă constată desfacerea căsătoriei pe cale administrativă, dacă soţii sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori, născuţi din căsătorie sau adoptaţi. Ofiţerul de stare civilă înregistrează cererea de divorţ însoţită de toate documentele nece- sare şi acordă soţilor termen de 30 de zile calendaristice, calculate de la data depunerii cererii, în eventualitatea retragerii acesteia. La expirarea acestui termen, ofiterul de stare civila/notarul public verifica daca sotii staruie sa divorteze si daca consimtamantul lor este liber si neviciat. Daca sotii staruie in divort, ofiterul de stare civila / notarul public elibereaza certificatul de divort fara sa faca vreo mentiune cu privire la culpa sotilor. In cazul in care sotii nu se inteleg asupra numelui de familie pe care sa il poarte dupa divort, se va emite o dispozitie de respingere a cererii de divort si  sotii vor fi indrumati sa se adreseze instantei de judecata.
              Daca nu sunt indeplinite conditiile legale, ofiterul de stare civila/notarul public respinge cererea de divort. Impotriva refuzului ofiterului de stare civila/notarului public nu exista cale de atac, dar sotii se pot adresa cu cererea de divort instantei de judecata, pentru a dispune desfacerea casatoriei prin acordul lor sau in baza unui alt temei prevazut de lege.  De asemenea, Certificatul de căsătorie reţinut la dosarul de divorţ se transmite spre anulare primăriei emitente la data eliberării certificatului de divorţ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu