31 august 2012

Workshop internațional pentru femeile întreprinzator din mediul rural 01/10/2012 - 05/10/2012





       Agroinstitutul Nitra din Slovacia va organiza, în perioada 1 - 5 octombrie 2012, un workshop internațional pentru femeile din mediul rural din țările Uniunii Europene, cu titlul "Femei de succes în mediul rural = un spațiu rural viabil".
        Obiectivul principal al seminarului este de a dezvolta și promova competențe-cheie pentru dezvoltarea economică și personală a femeilor din zonele rurale. Atelierul de lucru le permite să își împărtășească experiențele și să aibă un feedback de la alți participanți care ar putea să le încurajeze să implementeze ideile lor de afaceri sau pentru a extinde și dezvolta activitățile existente într-o mică afacere. Participanții vor avea ocazia să viziteze locații și să întâlnească întreprinzătorii femei din Slovacia și să schimbe informații despre bune practici cu acestea.
Formularul de înregistrare completat și semnat (vă rugăm să scanați ultima pagină semnată) va fi trimis la organizator prin e-mail la adresa: kobidova@agroinstitut.sk . Data limită pentru trimiterea cererii este 07 septembrie 2012.
      Participanții își vor asigura transportul până la Bratislava și/sau Nitra, iar cheltuielile de călătorie vor fi rambursate pe baza biletelor și permisele de îmbarcare. Îmbarcarea și programul vor fi asigurate de către Organizator.
         Organizarea workshop-ului este susținută prin Programul european de învățare pe tot parcursul vieții - GRUNDTVIG.
       Grupul țintă principal în reprezintă femeile din mediul rural, din oricare stat membru al Uniunii Europene sau din ale țări implicate în programul Grundtvig (27 state membre ale UE, Croația, Elveția, Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Turcia).
         Condițiile prealabile pentru participanți sunt următoarele: femei cu vârsta peste de 30 de ani, trăiesc într-o zonă rurală, nivelul intermediar de cunoaștere a limbii engleze (nivelul de vorbire este cel mai important), cunoștințe de bază în IT&C, căutarea de noi oportunități și noi locuri de muncă într-o zonă rurală, dispuși să învețe noi competențe și noi tehnologii IT&C și să împărtășească propriile lor opinii și experiențe.
Constituie un avantaj apartenența la un Grup de Acțiune Locală sau la o organizație de femei.
Program workshop:
  • Sosirea participanților, Cina de bun venit.
  • Prezentări ale situației femeilor în zonele rurale, prezentarea ideilor lor de afaceri, discuții, dezvoltarea personală și abilități deprinse pe parcursul vieții pentru un succes profesional.
  • Training - Strategii de marketing, prezentări ale strategiilor de marketing pentru antreprenori femei. Atelier de creativitate.
  • Training - Competențe IT&C, e-Business, drepturile de confidențialitate on-line, primii pași în proiectarea și mentenanța website-urilor / blog-urilor.
  • Vizite la întreprinderi deținute de femei din mediul rural din Slovacia – schimburi de bune practici.
  • Programul de Dezvoltare Rurală 2014-2020, Utilizarea de noi competențe și a planului de afaceri, Evaluarea workshop-ului.

Completare: Comuna Orlat face parte din GAL MARGINIMEA SIBIULUI, deci avantajul apartenentei la un grup de actiune locala exista.

COMPETIŢIA de FOTOGRAFIE a Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală Ediţia I:August–Septembrie 2012




Unitatea de Sprijin a Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală lansează concursul de fotografie cu tema:
„Satul – viaţă, muncă, obiceiuri

Concursul este deschis în perioada
10 August – 10 Septembrie 2012.

Se pot înscrie toate persoanele interesate, la una dintre următoarele secţiuni:
  • Peisaje (deal, munte, câmpie, sate, faună etc.)
  • Oameni şi activităţi (plivit, plantat, semănat, cules, apicultură, creşterea animalelor etc.)
  • Obiceiuri şi meşteşuguri (dansuri şi obiceiuri populare, olărit, sculptură, şezători, cusut, măşti etc.)
  • Ferme (zootehnie, ferme de legume, cereale, livezi, podgorii etc.)
  • Afaceri rurale (unităţi de procesare, (agro)turism, servicii rurale etc.)

Juriul din cadrul USR va analiza fotografiile, dintre care vor fi selectate zece (câte 2 fotografii din fiecare categorie) pentru o expoziţie itinerantă la evenimentele organizate de RNDR. Fotografiile vor fi postate de asemenea şi pe website-ul www.rndr.ro .
Toate cele cinci fotografii clasate pe primul loc la fiecare categorie vor fi recompensate cu premii; din rândul acestor imagini va fi desemnată fotografia câştigătoare a competiţiei, iar autorul acesteia va primi Marele Premiu: un weekend de două persoane la o pensiune rurală.
Următorii clasaţi vor primi: o cină de două persoane la un restaurant cu specific tradiţional (locul II) şi câte un coş cu produse tradiţionale (locurile III - V).
Toate cele zece fotografii selectate pentru expoziţia itinerantă vor forma o serie de cărţi poştale, pe care USR le va distribui la evenimentele pe care le organizează. Fiecare fotograf care are o poză inclusă în această serie va primi un număr de 20 de seturi. Autorii vor fi creditaţi.

Este deschisă totodată şi o Secţiune specială pentru tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 23 de ani, intitulată „Satul prin ochii mei”.
Premiul acestei secţiuni va fi o bicicletă inscripţionată RNDR.

Condiţii de participare:
  • Vârsta minimă 14 ani;

  • Fotografiile vor fi trimise electronic, la adresa de email:fotocompetitie@rndr.ro; acestea trebuie să aibă rezoluţie de min. 150 dpi şi mărimea fişierului de min. 2 MB.

  • În mesajul trimis, participanţii vor menţiona numele complet, vârsta împlinită dacă participă la secţiunea pentru tineri şi vor furniza un număr de telefon de contact.

  • Un participant poate trimite oricâte fotografii consideră, care să corespundă cerinţelor prezentelor condiţii de participare (pentru înscriere la una, mai multe sau toate categoriile competiţiei);
  • Participarea la concurs, prin trimiterea fişierelor la adresa de email a competiţiei, implică automat acceptul ca fotografiile respective să poată fi utilizate de Unitatea de Sprijin a RNDR în cadrul publicaţiilor, afişărilor on-line, precum şi pe orice alt suport în cadrul evenimentelor şi/sau comunicărilor de orice natură pe care US RNDR le realizează.
  • Fotografiile trebuie să fie originale, să aparţină concurenţilor, să nu fi fost publicate anterior în alte medii de informare şi să nu fi fost premiate în cadrul altor competiţii de fotografie. Prin participarea la concurs, autorii îşi asumă respectarea condiţiilor menţionate anterior!
  • Fişierul fiecărei fotografii va fi identificat astfel: Judeţ_ Nume_Prenume_Titlu.jpeg
(ex: Prahova_Stoian_Vlad_CabanaInParang.jpeg)

30 august 2012

Biblionet – lumea in biblioteca mea



  Vă aducem la cunoștință faptul că Biblioteca Comunală din localitatea noastră, alături de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu a fost selectată să participe în Programul „Biblionet – lumea in biblioteca mea”
        Biblionet este un program de cinci ani care le va facilita cetăţenilor accesul gratuit la informație, prin dezvoltarea unui sistem de biblioteci publice moderne în România. Prin cursurile de instruire și tehnologia furnizată – calculatoare, softurile aferente și echipamente periferice –, Biblionet va ajuta bibliotecile să asigure servicii în comunitățile locale sub forma unui parteneriat între IREX, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), autoritățile locale și naționale și bibliotecile din țară.
           Pentru demararea proiectului Consiliul Local Orlat va susține programul în continuare, astfel vor fi încheiate renovările/ modernizările/ lucrările necesare deschiderii noilor servicii de acces public gratuit la Internet în cadrul bibliotecii, programul Biblionet defăşurându+se conform unui orar care va fi afișat în toamnă în punctele de informare publică.
        Prin acest parteneriat ne dorim să aducem o reală contribuție la dezvoltarea membrilor comunității pe care o reprezentăm.  

23 august 2012

CENTRUL DE VACANŢĂ “NĂZDRĂVANII” 2012



            Aflat la a V-a ediţie, Centrul de vacanţă „Năzdrăvanii”, având ca temă Peştisorii veseli, s-a desfăşurat în perioada 23 iulie – 3 august  2012, la Şcoala cu cls. I-VIII “Ion Pop Reteganul” ORLAT, coordonat de o  echipă de animatori formată din doi membrii:  prof. Băcilă Mihaela şi studenta Mihu Iulia.
            Anul acesta, au frecventat centrul de vacanţă un număr de 28 de copii, cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani. Majoritatea participanţilor sunt preşcolari şi elevi ai şcolii noastre, cu excepţia a doi elevi, unul din Sibiu şi celălalt din Elveţia, care petrecându-şi vacanţa la bunici, s-au înscris în centrul de vacanţă şi au fost foarte încântaţi de activităţile desfăşurate aici.
            Taxa de participare a fost de 6 lei/zi,  din care s-au acoperit cheltuielile pentru gustare şi  materialele necesare. Excursia la Sibiu a fost sponsorizată de Asociaţia Saint- Gregoire-Orlat, din fonduri alocate anual special pentru acest proiect de către partenerii din Franţa.
            Copiii din centrul de vacanţă au descoperit plăcerea mişcării. Pe parcursul anului, micuţii sunt în mare parte sedentari, se deplasează cu maşina părinţilor şi îşi petrec ore în şir în faţa computerului. Aceste obiceiuri statice au fost înlocuite în centrul de vacanţă cu drumeţii, înot, excursii, jocuri în grupuri mari şi competiţii sportive. Activităţile în aer liber, interacţiunea socială, dieta echilibrată  au îmbunătăţit sănătatea fizică şi mentală a copiilor.
Cei mici se cunosc pe sine în raport cu ceilalţi copii de vârsta lor, iar comportamentele prietenoase şi aprecierile grupului contribuie la consolidarea stimei de sine. Centrul de vacanţă a permis copiilor să încerce activităţi şi jocuri noi, conforme cu pasiunile lor, unde au putut să demonstreze că au afinităţi şi merită aprecierea celorlalţi. Jocurile au fost foarte variate: de la jocurile de societate, la jocuri în aer liber, cele mai apreciate fiind cele cu baloanele, Hugăla- bugăla, Şosetele cu bomboane, Roşu, galben şi albastru, Liderul, Tablourile, Detectivul în acţiune, Urmărirea vulpii etc.  De asemenea, copiii au jucat în sala de sport handbal, volei, tenis de masă, gimnastică la saltele. Am profitat de zilele însorite şi foarte călduroase şi ne-am dus la scăldat la râul Săcel.
Prieteniile legate în Centrul de vacanţă au rămas  de neuitat, copiii au învăţat  să accepte diversitatea oamenilor şi să respecte diferenţele între aceştia.Un alt beneficiu pe care l-a adus centrul de vacanţă copiilor a fost simţul responsabilităţii: ei au fost nevoiţi să gestioneze atent banii de buzunar, să aibă grijă de lucrurile personale, să fie atenţi la igienă şi să menţină ordinea în locurile de joacă. În acelaşi timp, copiii au învăţat regulile de bună purtare în societate, şi atunci când au  interacţionat cu persoane străine.
În fiecare zi, copiii s-au bucurat de o drumeţie într-un cadru natural deosebit, având ocazia să cunoască mediul înconjurător sub îndrumarea cadrelor didactice. Transmiterea respectului pentru natură este prioritară în majoritatea planurilor din centrele de vacanţă, iar activităţiile desfăşurate în aer liber au determinat  copiii  să cunoască din punct de vedere geografic şi ştiinţific lumea fizică în care trăiesc.
Beneficiile acestui centru de vacanţă îşi au ecou în mai multe aspecte ale dezvoltării celor mici, departe de distracţia implicată şi de răgazul de linişte al părinţilor. Timp de două săptămâni, pe lângă amintirile plăcute care rămân vii pe tot parcursul vieţii, multe din aptitudinile necesare în viaţă au fost dobândite în urma acestei experienţe.
                                   Prof. Mihaela Băcilă



14 august 2012

Informare a Serviciului Public Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Orlat


Având în vedere seceta existentă şi posibilitatea producerii de incendii la gospodăriile populaţiei precum şi a celor de vegetaţie uscată/mirişti/fond forestier  care au avut loc în ultima perioadă,  Primăria Comunei Orlat, prin primar, dl. ing. Aurel Gâţă şi Serviciul Public Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă continuă să ia măsurile necesare în scopul prevenirii producerii unor astfel de situaţii de urgenţă.  
       1.Informarea preventivă a populaţiei prin folosirea unor modalităţi cât   mai practice astfel încât informaţiile să ajungă la toate categoriile de cetăţeni. De exemplu:
Ø   Informarea cetăţenilor cu ocazia slujbelor religioase;
ØAfişarea la primărie, la punctul de informare preventivă precum şi în zonele intens frecventate de cetăţeni, în locuri vizibile a măsurile specifice şi condiţiile de desfăşurare acţiunilor de ardere a vegetaţiei uscată/miriştilor precum şi a măsurilor de prevenire a incendiilor la gospodăriile populaţiei;
ØPublicarea în ziarul local a măsurilor specifice şi condiţiile de desfăşurare a acţiunilor de ardere a vegetaţiei uscată/miriştilor;
Ø  Distribuirea de pliante cu măsurile specifice şi condiţiile de desfăşurare a acţiunilor de ardere a vegetaţiei uscată/miriştilor;
      2.   Desfăşurarea de patrulări de către membrii SVSU în zonele cu risc de producere a incendiilor de vegetaţie/mirişti/fond fores-tier.
  3.Desfăşurarea de către componenta preventivă a SVSU de
controale la gospodăriile populaţiei.
 4.Informarea săptămânală a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” al Judeţului Sibiu la adresa de e-mail
pregatirea.populatiei@isusibiu.ro despre activităţile desfăşurate (număr
patrulări, controale la gospodăriile populaţiei, activităţi de
informare preventivă cu descrierea completă).

10 august 2012

NOUTĂŢI PRIVIND ÎNVĂŢĂMÂNTUL ÎN ORLAT



           Nici aceastã varã nu va trece fãrã a observa ca se vor realiza lucrãri de reparaţii şi modernizãri la şcoala din comunã. Primãria Orlat se preocupã în continuare de asigurarea unor condiţii cât mai bune pentru elevii comunei. Pe lângã lucrãrile care vor duce la extinderea spaţiilor destinate învãţãmântului local, prioritare vor fi reamenajarea curţilor la scoli, dotarea cu mobilier pentru ca copii noştri să se poată bucura de condiţii minime şi decente pentru invăţare.
       Şcoala este şi va fi mereu una dintre prioritãţile administraţiei locale. Suntem conştienţi cã trebuie sã le oferim copiilor cele mai bune condiţi ipentru a învãţa. Dacã avem pretenţii de la generaţiile viitoare, trebuie sã le creãm şi un mediu adecvat pentru a învãţa".


           Excursia premianţilor

      La final de an şcolar 2011/2012, elevii care au obţinut rezultate deosebite în activitatea şcolarã şi extraşcolarã aparţinând şcolii cu clasele I-VIII „Ion Pop Reteganul” ORLAT, au fost recompensaţi de Primãria Comunei Orlat, cu sprijinul domnului primar, ing. Aurel GÂŢÃ,cu o excursie. Au participat peste 92 copii şi cadre didactice. Aceastã activitate, a avut ca scop vizitarea obiectivelor turistice: MANASTIREA COZIA, MANASTIREA  CURTEA DE ARGES, BARAJUL VIDRARU.




07 august 2012


ANUNŢ

PRIMĂRIA COMUNEI ORLAT

informează 

ESTE INTERZISĂ COMERCIALIZAREA
PORCINELOR
ÎN TÂRGUL DIN 15 AUGUST 2012

CONFORM ORD. nr. 136 / 2010 AL A.N.S.V.

06 august 2012


                 GRUPUL DE ACŢIUNE LOCALĂ MĂRGINIMEA SIBIULUI
ANUNT PENTRU MASURILE
                      411-Creșterea competitivității sectoarelor agricol și forestier
                      141-Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistență
                      112- Instalare tineri fermieri
                      412 – Imbunatatirea mediului si a spatiului rural
                      413 – Calitatea vietii si diversificarea economiei rurale
                      322 – Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale


APEL DE SELECŢIE PROIECTE LEADER, MĂSURA 4.1

Implementarea strategiei de dezvoltare locală
411-Creșterea competitivității sectoarelor agricol și forestier
Data publicării anunţului: 6 IULIE 2012
Număr de referinţă : M41-37 -07/2012
Depunerea proiectelor : 16 IULIE 2012- 16 AUGUST 2012, în fiecare zi lucrătoare, între orele 9.00-14.00 la Secretariatul Grupului de Acțiune Locală Mărginimea Sibiului, din comuna Rășinari, str. Copacele, nr. 189, jud. Sibiu.

Măsuri deschise:
                                141-Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistență
                                112- Instalare tineri fermieri
                Fondul total disponibil pentru sesiunea iulie 2012 : 312.500 Euro
Grupul de acţiune Locală Mărginimea Sibiului anunţă lansarea cererii de proiecte Măsura 411-Creșterea competitivității sectoarelor agricol și forestier
Proiectele finanţate se vor implementa în teritoriul Grupul de acţiune Locală Mărginimea Sibiului şi vor fi dezvoltate în concordanţă cu direcţiile de dezvoltare identificate la nivelul teritoriului,aşa cum sunt ele reflectate în Planul de Dezvoltare Locală disponibil pe site-urile www.galmarginimeasibiului.ro şi  www.primaria-rasinari.ro .
TERITORIUL GAL
 Din teritoriul G.A.L. Mărginimea Sibiului fac parte 11 comune și 1 oras : Cristian, Gura Rîului, Jina, Orlat, Poiana Sibiului, Poplaca, Răşinari, Rîu Sadului, Sadu, Tilişca,  Şugag şi Sălişte .
DEPUNEREA PROIECTELOR
Proiectele pot fi depuse în intervalul 16 iulie 2012 - 16 august 2012, în fiecare zi lucrătoare, între orele 9.00-14.00 la secretariatul Grupului de Acțiune Locală Mărginimea Sibiului, din comuna Rășinari, str. Copacele, nr. 189, jud. Sibiu.
MĂSURI DESCHISE
În termen de cel mult 15 zile de la expirarea termenului pentru primirea proiectelor, lista candidaturilor primite va fi disponibilă pe site-ul GAL.
MĂSURA 141- Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistență
Intensitatea finanțării : 100% din valoarea totală a cheluielilor eligibile
Cuantumul finanțării: maxim 7.500 euro/proiect 
Alocare financiară pentru sesiunea iulie 2012: 37.500 Euro
MĂSURA 112 -Instalare tineri fermieri
Intensitatea finanțării: 100% din valoarea totală a cheluielilor eligibile
Cuantumul finanțării:  maxim  25.000 euro
Alocare financiară pentru sesiunea iulie 2012: 275.000 Euro
DOCUMENTELE NECESARE DEPUNERII CANDIDATURILOR
Proiectele se vor întocmi conform specificaţiilor Ghidului Solicitantului aferent fiecărei măsuri. Documentele necesare sunt disponibile în format electronic pe site-ul www.apdrp.ro
CONFORMITATE ŞI ELIGIBILITATE
Solicitantul finanţării trebuie să îndeplinească cerinţele de conformitate şi eligibilitate menţionate în cadrul Ghidului Solicitantului aferent fiecărei măsuri. Vă rugăm să consultaţi Ghidului Solicitantului aferent măsurii în care se încadrează proiectul propus (www.apdrp.ro şi www.madr.ro ).
PROCEDURA DE SELECŢIE
Dosarul Cererii de Finanţare este depus la Secretariatul GAL Mărginimea Sibiului ,unde vor verificate conformitatea şi eligibilitatea proiectului.
Comitetul de Selecţie a proiectelor este format din 7 membrii dintre care 2 reprezentanți ai administrației publice, 1 reprezentant al sectorului privat, 4 reprezentanți ai societății civile.
GAL Mărginimea Sibiului va puncta fiecare proiect eligibil în funcţie de sistemul de punctaj stabilit şi va întocmi şi aproba Raportul de evaluare.
Selecţia proiectelor se va face pe baza criteriilor de selecţie stabilite de GAL.
Criterii specifice de selecţie GAL Mărginimea Sibiului pentru Măsura 411-Măsuriile 141
Nr.crt
Criterii
Punctaj
1
Solicitantul este membru, cu minim 6 luni înainte de lansarea sesiunii pentru care aplică, al unei forme asociative recunoscute conform legislaţiei naţionale în vigoare:
Formele asociative pot fi constituite şi recunoscute la nivel local, judeţean şi naţional.   
15
Solicitantul este membru, cu minim 6 luni înainte de lansarea sesiunii pentru care aplică, al uneia din următoarele forme asociative:
- grupuri de producători recunoscute în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr. 37/2005 privind recunoaşterea şi funcţionarea grupurilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole şi silvice, cu modificările şi completările ulterioare;
- grupuri şi organizaţii de producători în sectorul fructe şi legume recunoscute conform Hotărârii Guvernului nr. 1078/2008 privind acordarea de sprijin financiar grupurilor de producători recunoscute preliminar și organizațiilor de producători în sectorul fructe și legume;
- cooperative agricole constituite conform Legii nr. 566/2004, a cooperației agricole, cu modificările şi completările ulterioare;
- organizaţii de îmbunătăţiri funciare constituite conform Legii nr.138/2004 a îmbunătățirilor funciare, cu modificările şi completările ulterioare.
- asociaţii profesionale cu profil agricol constituite conform Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, cu modificările şi completările ulterioare;
15
2
Solicitantul4 accesează Măsura 214 „Plăţi de Agro - mediu” din cadrul PNDR
Pentru a se acorda punctaj la acest criteriu de selecţie, solicitantul ataşează la Cererea de finanţare documente prin care să demonstreze că acesta a accesat Măsura 214 „Plăţi de Agro – mediu” din cadrul PNDR, prin care
solicitantul şi-a asumat, în mod voluntar, angajamente de agro – mediu pentru o perioadă de cinci ani de la data semnării angajamentului.
5
3
Ferma de semi – subzistenţă este deţinută de fermier cu vârsta sub 40 de ani, la data depunerii proiectului
Criteriul se aplică pentru solicitantul care la data depunerii proiectului nu are împlinită vârsta de 40 de ani.
50
4
 Solicitantul realizează o investiţie, în special o investiţie pentru îndeplinirea conformităţii cu standardele comunitare:

a. investiţie pentru îndeplinirea conformităţii cu standardele comunitare
Se acordă punctaj la acest criteriu de selecție numai pentru implementarea următoarelor standarde:
1. protecția apelor împotriva poluării cu nitrați din surse agricole care se aplică numai pentru zonele nou desemnate conform Anexei nr.12 din Ghidul Solicitantului: Zone vulnerabile la poluarea cu nitraţi – Localităţi conform Ord. MM/MADR nr. 1552/ 743/ 2008. Întreaga exploatație trebuie să se regasească în localitățile din Anexa nr. 12.
Data la care se încheie perioada de grație pentru acest standard este 14.10.2013.

2. Îndeplinirea standardelor pentru laptele crud care se aplică numai pentru ferme existente de bovine (vaci de lapte și bivolite);
Data la care se încheie perioada de grație - 31.12.2014.

Pentru a se acorda punctaj la acest criteriu de selecţie, solicitantul trebuie să prezinte în Planul de afaceri investiţii propuse a se realiza, prin Măsura 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole”, pentru adaptarea la standardele menționate mai sus.
30
b. alt tip de investiţie
Pentru a se acorda punctaj la acest criteriu de selecţie, solicitantul trebuie să prezinte în Planul de afaceri investiţii propuse a se realiza, prin Măsura 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole”, altele decât cele pentru adaptarea la standardele comunitare.
5

TOTAL
100

Criterii specifice de selecţie GAL Mărginimea Sibiului pentru Măsura 411-Măsuriile 112
Nr.crt
Criterii
Punctaj
1
Solicitantul deţine o ferma de semi-subzistenţă
Pentru a se acorda punctaj la acest criteriu de selecţie, solicitantul completează secţiunea specifică  „Stabilirea dimensiunii economice a fermei” a Cererii de Finanţare, din care va trebui sa rezulte ca exploataţia agricola deţinuta are o dimensiune economica cuprinsa între 6 si 8 UDE.
20
2
Solicitantul deţine o exploataţie agricola (cu profil vegetal/animal) într-o zonă defavorizată.
Pentru a se acorda punctaj la acest criteriu de selecţie, se verifică dacă întreaga exploataţie agricolă este situată în:
- zona montană cu handicap natural conform Listei Unitaţilor Administrativ Teritoriale din zona montană defavorizată, prezentată în anexă la Ghidul Solicitantului;
- alte zone cu handicap natural decât zona montană conform Listei Unitaţilor Administrativ Teritoriale din România incluse în Zonele Semnificativ Defavorizate/ Listei localitaţilor din Zonele Defavorizate de Condiţii Naturale Specifice prezentate în anexa la Ghidul Solicitantului.
5
3
Solicitantul are în proprietate exploataţia agricolă
Pentru a se acorda punctaj la acest criteriu de selecţie, solicitantul ataşează la Cererea de Finanţare documente prin care să demonstreze că, deţine în proprietate întreaga exploataţie:
- documente care atestă dreptul de proprietate asupra terenului agricol autentificate de notar, conform legislaţiei în vigoare;
- documente care atestă dreptul real principal de proprietate al clădirilor din exploataţie;
- extras din Registrul Exploataţiei emis de ANSVSA/DSVSA din care să rezulte: efectivul de animale deţinut, al păsărilor şi al familiilor de albine şi data primei înscrieri a solicitantului în Registrul Exploataţiei, însoţit de formular de mişcare ANSVSA/DSVSA (Anexa 4 din Normele sanitare veterinare ale Ordinului ANSVSA nr. 40/2010).
10
4
Solicitantul face parte dintr-o formă asociativă, recunoscută conform legislaţiei în vigoare*)
Pentru a se acorda punctaj la acest criteriu de selecţie, solicitantul ataşează la Cererea de Finanţare documente prin care să demonstreze că acesta este membru al uneia din următoarele forme asociative, cu condiţia ca solicitantul să facă parte dintr-o asociaţie în domeniul proiectului:
- grupuri de producători recunoscute în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr. 37/2005 privind recunoaşterea şi funcţionarea grupurilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole şi silvice, cu modificările şi completările ulterioare;
- grupuri şi organizaţii de producători în sectorul fructe şi legume recunoscute conform Hotarârii Guvernului nr. 1078/2008 privind acordarea de sprijin financiar grupurilor de producători recunoscute preliminar şi organizaţiilor de producători în sectorul fructe şi legume;
- societate cooperativă agricolă, constituită conform Legii nr. 1/2005;
- cooperative agricole constituite conform Legii nr. 566/2004, cu modificarile şi completările ulterioare;
- organizaţii de îmbunătăţiri funciare constituite conform Legii nr.138/2004, cu modificările şi completările ulterioare;
- membrii ai unei asociaţii care este membră în Organizaţii Interprofesionale pentru Produsele Agroalimentare – OIPA.
Formele asociative pot fi constituite şi recunoscute la nivel local, judeţean şi naţional.
*Se va acorda punctaj numai dacă sunt ataşate documentele descrise în Cap. 4.1. Documente necesare întocmirii Cererii de finanţare, punctul 12.1.
10
5
Solicitantul accesează Măsura 214 „Plăţi de Agro - mediu” din cadrul PNDR
Pentru a se acorda punctaj la acest criteriu de selecţie, solicitantul ataşează la Cererea de finanţare documente prin care să demonstreze că acesta a accesat Măsura 214 „Plăţi de Agro – mediu” din cadrul PNDR, prin care solicitantul şi-a asumat, în mod voluntar, angajamente de agro – mediu pentru o perioadă de cinci ani de la data semnării angajamentului.
5
6
Proiecte iniţiate de solicitanţi membrii GAL Mărginimea Sibiului
10
7
Proiecte care includ acţiuni inovative
40

TOTAL
100




APEL DE SELECŢIE PROIECTE LEADER, MĂSURA 4.1
Implementarea strategiei de dezvoltare locală
412 – Imbunatatirea mediului si a spatiului rural
413 – Calitatea vietii si diversificarea economiei rurale
Data publicării anunţului:  2 AUGUST 2012 
Număr de referinţă : M41- 02/12 -02.09.2012 .
Depunerea proiectelor : 2 AUGUST 2012-2 SEPTEMBRIE 2012, în fiecare zi lucrătoare, între orele 9.00-14.00 la Secretariatul Grupului de Acțiune Locală Mărginimea Sibiului, din comuna Rășinari, str. Copacele, nr. 189, jud. Sibiu.
Măsura deschisa:
                        322 – Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale
Fondul  disponibil nerambursabil pentru sesiunea august 2012 : 637.179  Euro .
Grupul de acţiune Locală Mărginimea Sibiului anunţă lansarea cererii de proiecte Masura 412 - Imbunatatirea mediului si a spatiului rural si 413 – Calitatea vietii si diversificarea economiei rurale
Proiectele finanţate se vor implementa în teritoriul Grupul de acţiune Locală Mărginimea Sibiului şi vor fi dezvoltate în concordanţă cu direcţiile de dezvoltare identificate la nivelul teritoriului, aşa cum sunt ele reflectate în Planul de Dezvoltare Locală disponibil pe site-ul www.galmarginimeasibiului.ro.
TERITORIUL GAL
Din teritoriul G.A.L. Mărginimea Sibiului fac parte 11 comune și 1 oras : Cristian, Gura Rîului, Jina, Orlat, Poiana Sibiului, Poplaca, Răşinari, Rîu Sadului, Sadu, Tilişca,  Şugag şi Sălişte .
DEPUNEREA PROIECTELOR
Proiectele pot fi depuse în intervalul 2 august 2012-2 septembrie 2012 , în fiecare zi lucrătoare, între orele 9.00-14.00 la secretariatul Grupului de Acțiune Locală Mărginimea Sibiului, din comuna Rășinari, str. Copacele, nr. 189, jud. Sibiu.
MĂSURI DESCHISE
În termen de cel mult 30 zile de la expirarea termenului pentru primirea proiectelor, lista candidaturilor primite va fi disponibilă pe site-ul GAL.
MĂSURA 322 - Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale
Intensitatea finanțării: 100% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile pentru beneficiari publici, până la 50% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile pentru beneficiari privati.
Cuantumul finanțării:  minium 5000 euro, maxim 30.606 EURO
Alocare financiară pentru sesiunea august 2012: 637.179 EURO
DOCUMENTELE NECESARE DEPUNERII CANDIDATURILOR
Proiectele se vor întocmi conform specificaţiilor Ghidului Solicitantului aferent fiecărei măsuri. Documentele necesare sunt disponibile în format electronic pe site-ul  www.apdrp.ro
CONFORMITATE ŞI ELIGIBILITATE
Solicitantul finanţării trebuie să îndeplinească cerinţele de conformitate şi eligibilitate menţionate în cadrul Ghidului Solicitantului aferent fiecărei măsuri. Vă rugăm să consultaţi Ghidului Solicitantului aferent măsurii în care se încadrează proiectul propus (www.apdrp.ro şi www.madr.ro ).
PROCEDURA DE SELECŢIE
Dosarul Cererii de Finanţare este depus la Secretariatul GAL Mărginimea Sibiului ,unde vor verificate conformitatea şi eligibilitatea proiectului.
Comitetul de Selecţie a proiectelor este format din 7 membrii dintre care 2 reprezentanți ai administrației publice, 1 reprezentant al sectorului privat, 4 reprezentanți ai societății civile.
GAL Mărginimea Sibiului va puncta fiecare proiect eligibil în funcţie de sistemul de punctaj stabilit , va întocmi şi aproba Raportul de evaluare. Selecţia proiectelor se va face pe baza criteriilor de selecţie stabilite de GAL.
Criterii specifice de selecţie GAL Mărginimea Sibiului pentru Măsura 412 si 413-Măsura 322

Nr. Crt.
Criterii de selectie
Punctaj
1.
Beneficiarii care nu au primit anterior sprijin comunitar pentru o investitie similara
Se acorda punctaj numai daca nu a mai fost finantata o investie similara in aceeasi localitate (in cazul in care o comuna aplica pentru unul sau mai multe sate component, pentru o investitie similara pentru care a aprimit anterior sprijin comunitar dar pentru un alt/e sat/e din component sa, aceasta comuna nu primeste punctaj; in cazul ADI aceasta primeste punctaj numai daca toate comunele in care se realizeaza investitia nu a mai beneficiat de sprijin comunitar anterior pentru investitii similar.)
Precizari: Acest criteriu se va puncta indifferent de categoria de beneficiar.
Indiferent de categoria de beneficiar, in cazul proiectelor integrate, acest criteriu se va puncta in functie de actiunea majoritara a priectului.
10
2.
Membru in GAL Marginimea Sibiului
15
3.
Proiectele care se încadreaza într-un plan de dezvoltare locala sau judeteana.
Punctarea acestui criteriu se va face numai daca solicitantul prezinta o adresa de la Consiliul Judetean/ Agentia de Dezvoltare Regionala sau Investitia se regaseste în scopul si obiectivele înfiintarii ADI-ului respective (daca este cazul).
Se acorda punctaj numai daca exista, anexata, o Adresa emisa de Consiliul Judetean/Agentia de Dezvoltare Regionala care sa confirme ca investitia se încadreaza într-o strategie de dezvoltare locala, judeteana sau regionala;
Precizare: Acest criteriu se va puncta indiferent de categoria de beneficiar
5
4.
Proiecte care contin actiuni inovative
15
5.
Proiectele de investitii in infrastructura de apa/apa uzata in localitatile rurale intre 2000-10 000 de p.e. identificate prin Master Planurile Regionale, dar care nu sunt finantate din POS Mediu
Se acorda punctaj numai daca proiectul indeplineste 4 conditii simultane:
  • Sa fie proiect pentru apa/apa uzata (investitia propusa trebuie sa vizeze realizarea unui sistem functional de apa/apa uzata);
  • Sa se implementeze in localitati cu minim 2000 locuitori persoane echivalente si maximum 10 000 locuitori persoane echivalente (in cazul ADI numarul de locuitori persoane echivalente va fi cumulate intre 2000-10 000 pentru localitatile din ADI in care se realizeaza investitia);
  • Comuna/grupul de commune sa fie identificat/a in Master Planul Regional/Planul de implementare Judetean aprobat, iar acolo unde acestea nu sunt aprobate se va prezenta adeverinta eliberata de Consiliul Judetean care sa ateste ca investitia se inscrie intr-o strategie judeteana de dezvoltare;
  • Proiectul sa nu fie finantat prin proiectul POS Mediu (in cazul ADI, fiecare dintre comunele component in care se realizeaza investitia nu trebuie sa beneficieze de finantare prin programul POS Mediu).
Precizare: In cazul comunelor nou infiintate, acestea trebuie sa indeplineasca cele 4 criterii de mai sus; organismul intermediar al POS Mediu ofera informatii referitoare la populatia echivalenta a acestor commune.
10
6.
Proiecte de investiti in infrasctrucutra de drumuri care asigura legatura cu principalele cai rutiere (drumuri judetene, nationale) sau alte cai principale de transport (feroviare si fluviale)
Punctarea acestui criteriu se va face numai daca acest lucru este prezent si demonstrat cu date statistice in Studiul de Fezabilitate.
Se acorda punctaj numai daca prin S.F. (piese scrise si desenate) se demonstreaza intersectarea drumului propus a fi modernizat, reabilitat, etc. cu un drum judetean, national, etc.
15
7.
Proiecte in infrastructura  sociala
Realizate de catre ONG-uri, unitati de cult si comune
Se acorda punctaj, in functie de categoria de beneficiari, numai daca prin proiect se prevede prima infiintare si dotare a centrelor de ingrijire copii (crese, gradinite, asistenta dupa programul scolar, tip “after-school”), centre ingrijire batrani si persoane cu nevoi special.
Precizare: Nu  Se acorda punctaj pentru Camine Culturale
15
8.
Proiecte care promoveaza investitii in scopul conservarii specificului local si a mostenirii cultural (arhitectura traditional, conservare patrimoniu material, immaterial, promovare, organizare festivaluri cu specific local, etc.)
  • Realizate de catre ONG-uri, unitati de cult, persoane fizice si juridice (exceptand comunele si asociatiile acestora legal constituite) realizate de catre commune si ADI-uri;
Punctarea acestui criteriu se va face numai daca acest lucru este prezent si demonstrat in Studiul de Fezabilitate.
Se acorda punctaj, in functie de categoria de beneficiari, numai daca sunt prevazute investitii directe in:
  • Renovarea, modernizarea, extinderea si/sau dotarea caminelor culturale (cu exceptia caminelor culturale care au primit sau sunt in curs de finantare prin “Programul prioritar national pentru contruirea de sedii pentru esezaminte culturale”, conform legii nr. 143/2007) centrelor culturale/centrelor pentru conservarea si promovarea culturii traditionale daca acestea dapostesc activitatea unui/unor ansambluri artistice recunoscute (muzica, dans, teatru, picture, sculptura, arta manufacturiera traditionala);
  • Targuri, festivaluri, piete traditionale locale;
  • Resaturarea, consolidarea si conservarea obiectivelor de patrimoniu cultural – clasa B (arhitectura laica {constructii, statui, situri arheologice, etc.}, arhitectura de cult {biserici, clopotnite, etc.});
  • Protejarea unor elemente ale cadrului natural (fantani, izvoare, cascade, pesteri, arbori si arbusti, vegetatie, etc.) ce sunt identificate in Listele intocmite la nivel national. In situatia in care aceste nu se regasesc in Lista ariilor protejate la nivel national si local (Anexa 8 la GS 322) se anexeaza la proiect, in functie de importanta elementului cadrului natural, aviz din partea autoritatii publice central pentru protectia mediului sau Hotarare a Consiliului Judetean sau Hotarare a Consiliului Local
15
9.
Localități rurale din regiunile cu grad de sărăcie ridicat
0
10.
Proiecte integrate de investiții
0
11.
Proiecte de investiții în infrastructura de alimentare cu apă în zonele în care apa este insuficientă sau în zonele care prezintă incidență ridicată a perioadelor de secetă.
0
12.
Proiecte de investiții în infrastructura  de apă/apă uzată pentru zonele în care apa prezintă un grad ridicat de poluare sau zonele în care apa freatică prezintă o concentrație ridicată de nitrați ce afectează sănătatea populației.
0

TOTAL
100
ANUNŢAREA REZULTATELOR
În termen de cel mult 30 zile de la expirarea termenului pentru primirea proiectelor, lista candidaturilor primite va fi disponibilă pe site-ul GAL. În termen de 45 de zile de la data limită de primire a proiectelor, toţi solicitanţii care au înregistrat proiecte la Secretariatul GAL vor fi informaţi cu privire la rezultatele selecţiei. Anunţarea rezultatelor se va face prin afişarea la sediul GAL şi pe pagina web a asociaţiei. Beneficiarii vor primi o notificare scrisă prin Poşta Romană, prin care vor fi informaţi cu privire la selectarea sau respingerea proiectului propus. Contestaţiile vor putea fi depuse la Secretariatul GAL Mărginimea Sibiului, în termen de 5 Zile lucrătoare de la primirea notificării, dar nu mai mult de 12 zile lucrătoare de la afişarea pe site a raportului de evaluare.
PERSOANA DE CONTACT -Marina Bogdan,  Manager GAL Marginimea Sibiului, tel. 0744526156,
email:gal_marginimea_sibiului@yahoo.ro

APEL DE SELECŢIE PROIECTE LEADER, MĂSURA 4.1
Implementarea strategiei de dezvoltare locală
411-Creșterea competitivității sectoarelor agricol și forestier
Data publicării anunţului: 6 IULIE 2012
Număr de referinţă : M41-37 -07/2012
Depunerea proiectelor : 16 IULIE 2012- 16 AUGUST 2012, în fiecare zi lucrătoare, între orele 9.00-14.00 la Secretariatul Grupului de Acțiune Locală Mărginimea Sibiului, din comuna Rășinari, str. Copacele, nr. 189, jud. Sibiu.
Măsuri deschise:
                               141-Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistență
                               112- Instalare tineri fermieri
Fondul total disponibil pentru sesiunea iulie 2012 : 312.500 Euro
Grupul de acţiune Locală Mărginimea Sibiului anunţă lansarea cererii de proiecte Măsura 411-Creșterea competitivității sectoarelor agricol și forestier
Proiectele finanţate se vor implementa în teritoriul Grupul de acţiune Locală Mărginimea Sibiului şi vor fi dezvoltate în concordanţă cu direcţiile de dezvoltare identificate la nivelul teritoriului,aşa cum sunt ele reflectate în Planul de Dezvoltare Locală disponibil pe site-urile www.galmarginimeasibiului.ro şi  www.primaria-rasinari.ro .
TERITORIUL GAL
 Din teritoriul G.A.L. Mărginimea Sibiului fac parte 11 comune și 1 oras : Cristian, Gura Rîului, Jina, Orlat, Poiana Sibiului, Poplaca, Răşinari, Rîu Sadului, Sadu, Tilişca,  Şugag şi Sălişte .
DEPUNEREA PROIECTELOR
Proiectele pot fi depuse în intervalul 16 iulie 2012 - 16 august 2012, în fiecare zi lucrătoare, între orele 9.00-14.00 la secretariatul Grupului de Acțiune Locală Mărginimea Sibiului, din comuna Rășinari, str. Copacele, nr. 189, jud. Sibiu.