23 august 2012

CENTRUL DE VACANŢĂ “NĂZDRĂVANII” 2012



            Aflat la a V-a ediţie, Centrul de vacanţă „Năzdrăvanii”, având ca temă Peştisorii veseli, s-a desfăşurat în perioada 23 iulie – 3 august  2012, la Şcoala cu cls. I-VIII “Ion Pop Reteganul” ORLAT, coordonat de o  echipă de animatori formată din doi membrii:  prof. Băcilă Mihaela şi studenta Mihu Iulia.
            Anul acesta, au frecventat centrul de vacanţă un număr de 28 de copii, cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani. Majoritatea participanţilor sunt preşcolari şi elevi ai şcolii noastre, cu excepţia a doi elevi, unul din Sibiu şi celălalt din Elveţia, care petrecându-şi vacanţa la bunici, s-au înscris în centrul de vacanţă şi au fost foarte încântaţi de activităţile desfăşurate aici.
            Taxa de participare a fost de 6 lei/zi,  din care s-au acoperit cheltuielile pentru gustare şi  materialele necesare. Excursia la Sibiu a fost sponsorizată de Asociaţia Saint- Gregoire-Orlat, din fonduri alocate anual special pentru acest proiect de către partenerii din Franţa.
            Copiii din centrul de vacanţă au descoperit plăcerea mişcării. Pe parcursul anului, micuţii sunt în mare parte sedentari, se deplasează cu maşina părinţilor şi îşi petrec ore în şir în faţa computerului. Aceste obiceiuri statice au fost înlocuite în centrul de vacanţă cu drumeţii, înot, excursii, jocuri în grupuri mari şi competiţii sportive. Activităţile în aer liber, interacţiunea socială, dieta echilibrată  au îmbunătăţit sănătatea fizică şi mentală a copiilor.
Cei mici se cunosc pe sine în raport cu ceilalţi copii de vârsta lor, iar comportamentele prietenoase şi aprecierile grupului contribuie la consolidarea stimei de sine. Centrul de vacanţă a permis copiilor să încerce activităţi şi jocuri noi, conforme cu pasiunile lor, unde au putut să demonstreze că au afinităţi şi merită aprecierea celorlalţi. Jocurile au fost foarte variate: de la jocurile de societate, la jocuri în aer liber, cele mai apreciate fiind cele cu baloanele, Hugăla- bugăla, Şosetele cu bomboane, Roşu, galben şi albastru, Liderul, Tablourile, Detectivul în acţiune, Urmărirea vulpii etc.  De asemenea, copiii au jucat în sala de sport handbal, volei, tenis de masă, gimnastică la saltele. Am profitat de zilele însorite şi foarte călduroase şi ne-am dus la scăldat la râul Săcel.
Prieteniile legate în Centrul de vacanţă au rămas  de neuitat, copiii au învăţat  să accepte diversitatea oamenilor şi să respecte diferenţele între aceştia.Un alt beneficiu pe care l-a adus centrul de vacanţă copiilor a fost simţul responsabilităţii: ei au fost nevoiţi să gestioneze atent banii de buzunar, să aibă grijă de lucrurile personale, să fie atenţi la igienă şi să menţină ordinea în locurile de joacă. În acelaşi timp, copiii au învăţat regulile de bună purtare în societate, şi atunci când au  interacţionat cu persoane străine.
În fiecare zi, copiii s-au bucurat de o drumeţie într-un cadru natural deosebit, având ocazia să cunoască mediul înconjurător sub îndrumarea cadrelor didactice. Transmiterea respectului pentru natură este prioritară în majoritatea planurilor din centrele de vacanţă, iar activităţiile desfăşurate în aer liber au determinat  copiii  să cunoască din punct de vedere geografic şi ştiinţific lumea fizică în care trăiesc.
Beneficiile acestui centru de vacanţă îşi au ecou în mai multe aspecte ale dezvoltării celor mici, departe de distracţia implicată şi de răgazul de linişte al părinţilor. Timp de două săptămâni, pe lângă amintirile plăcute care rămân vii pe tot parcursul vieţii, multe din aptitudinile necesare în viaţă au fost dobândite în urma acestei experienţe.
                                   Prof. Mihaela Băcilă



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu