02 decembrie 2010

Înregistrarea căsătoriei


            Înregistrarea căsătoriei se face de către ofiţerul de stare civilă, la sediul serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor/primăria municipiului,oraşului sau comunei în a cărei rază administrativ-teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa unul dintre viitorii soţi. Căsătoria se poate încheia şi în afara sediului serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor (dacă există motive temeinice), fiind necesară aprobarea primarului municipiului,oraşului sau comunei.
            Căsătoria se încheie într-un termen de 10 zile în care se cuprinde atât ziua când a fost făcută declaraţia de căsătorie, cât şi ziua în care se oficiază căsătoria. Pentru motive temeinice, primarul municipiului, oraşului sau comunei unde urmează să se încheie căsă- toria poate încuviinţa încheierea căsătoriei înainte de împlinirea termenului de 10 zile. Declaraţia de căsătorie se face personal de către ambii soţi, în scris, la sediul serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor/primăriei municipiului, oraşului, sau co- munei unde urmează a se încheia căsătoria. Ofiţerul de stare civilă, care primeşte declaraţia de căsătorie, solicită viitorilor soţi să prezinte:
- actele de identitate;
- certificatele de naştere, original şi copie;
- certificatele medicale privind starea sănătăţii;
- dacă este cazul, dovezi privind desfacerea sau încetarea căsătoriei anterioare (sentinţă de divorţ definitivă şi irevocabilă sau certificat de deces), precum şi aprobarea preşedintelui consiliului judeţean în cazul existenţei unor impedimente rezultate din condiţiile de rudenie firească sau adopţie, în condiţiile prevăzute de lege.
       În cazul căsătoriei cu un cetăţean străin se identifică 3 situaţii:
1. cetăţeanul străin provine dintr-un stat ce are acreditată pe teri- torul României misiune diplomatică sau oficiu consular, este nece- sară o dovadă eliberată ori autentificată de misiunea diplomatică sau oficiul consular din care să rezulte că acesta îndeplineşte condiţiile de fond cerute de legea sa naţională pentru încheierea căsătoriei în România;
2. cetăţeanul străin provine dintr-un stat cu care România a încheiat tratat bilateral de asistenţă, va prezenta documente eliberate de autorităţile competente din ţara sa;
3. cetăţeanul străin sau apatrid aparţine unui stat ce nu are pe teri- toriul României misiune diplomatică sau oficiu consular, va prezenta o declaraţie dată pe proprie răspundere, autentificată de un notar public român, din care să rezulte că nu este căsătorit şi îndeplineşte condiţiile de fond cerute de legea sa naţională.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu