29 decembrie 2010

Înregistrarea decesului


             Actul de deces se întocmeşte la sediul serviciului public comunitar local de evidenţa persoanelor din primăria municipiului, oraşului, sau comunei în a cărei rază administrativ - teritorială s-a produs decesul, pe baza declaraţiei verbale făcute de către membrii familiei decedatului, iar în lipsa acestora, de către colocatari, vecini, administratorul imobilului, medicul sau alt cadru din unitatea sanitară unde s-a produs decesul.
            Declaraţia de deces se face verbal, în termen de 3 zile de la data încetării din viaţă a persoanei, acest termen cuprinzând atât ziua în care s-a produs decesul, cât şi ziua în care se face declaraţia. O data cu declaraţia de deces, declarantul va depune şi următoarele acte:
a) certificatul medical constatator al decesului, întocmit şi semnat de medicul sau cadrul sanitar care a făcut constatarea, în care trebuie consemnată cauza decesului;
b) actul de identitate al celui decedat;
c) livretul militar sau adeverinţa de recrutare, după caz, pentru persoanele supuse obligaţiunilor militare;
            În cazurile în care declarantul nu poate prezenta actele pre - văzute la pct.b şi c, va declara în scris motivul neprezentării acestora şi datele de stare civilă ale decedatului. Când decesul se datorează unei sinucideri, unui accident sau altor cauze violente, precum şi în cazul găsirii unui cadavru, declararea se face în termen de 48 de ore, socotit din momentul decesului sau al găsirii cadavrului, fiind nece- sară şi o dovadă eliberată de Poliţie sau de Parchet, din care să rezulte că una dintre aceste autorităţi a fost sesizată despre deces. În cazul în care decesul nu a fost declarat în termen, pentru întoc- mirea actului de deces este necesară a probarea Parchetului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu